Гърми световен скандал: Евродепутат от ВМРО е шпионин на Русия?

Скандал със световен отзвук се разгаря в ЕС! Бивша дългогодишна сътрудничка на български депутат от крайнодесния спектър в Европейския парламент – т.е., ВМРО, е подозирана за съмнителни руски връзки, съобщи EUobserver в обширно разследване за руските шпиони в коридорите на ЕС.

Европейското издание разказва какъв е профилът на 19-те дипломати, изгонени от Брюксел през април за шпионаж в полза на Русия.

Наред с тях обаче са изброени и други случаи със съмнения за опасни руски връзки, като специално е откроен Европейският парламент, където има депутати с открити пристрастия към Русия. България се споменава по повод сътрудничката на наш евродепутат, чието име се пази в редакцията на EUobserver.

Според информацията, жената променя името си и кандидатства за стаж по европейски програми и базирани в Брюксел медии. Професионалната й биография включва работа в Колежа на Европа в Брюж, където се обучават много бъдещи европейски служители.

Давала е и уроци по йога в зелено брюкселско предградие, където живеят много европейски чиновници. „Профилът й издава, че тя е свръзка с руските служби“, съобщава пред EUobserver източник от западна служба.

В момента България има двама депутати, които отговарят на споменатия крайнодесен профил – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и двамата представители на ВМРО и участващи в групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП.

На страницата на Ангел Джамбазки са изброени 13 сътрудници, но нито един от тях не е придружен от професионална биография. Толкова сътрудници е обявил и Слабаков, като отново липсват професионални биографии.

https://euobserver.com/world/155555?utm_source=euobs&utm_medium=email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *