Решението на ВАС за Капъкуле е още един епохален маркер на завладяната държава

Вчера ВАС е върнал частната лаборатория и така пак е приватизирал държавната ни граница – и то на един от най-натоварените пунктове в цяла Европа. Пътят не само на търговските товари, но и на контрабандата и наркотиците.

Трябва да е имало садистко изнасилване на правото, за да не може нашият съд да види надделяващ държавен интерес или по-скоро заплаха за националната сигурност.

Още един епохален маркер на завладяната държава. Как да не си спомни човек великите редове на Димитър Димов, че и над върховния властник стои мафията – невидима и жестока.

Защо се случва този абсурд?

Една от ключовите разлики между развити и недоразвити общества е наличието на системи за ранно предупреждение срещу заплахи за националната сигурност.

Най-развитите се надпреварват в комплексността на изгражданите системи за сигурност;

най-изостаналите като България – спорят кои са националните интереси, кой ги заплашва и кое представлява заплаха за националната сигурност. А често интересът на чужда държава се представя като наш национален интерес.

ГКПП „Капитан Андреево“

Превенцията на заплахите прави първите богати, а липсата й – вторите бедни.

Така у нас липсата на превенция в здравеопазването съсипва най-ценното: човешкия капитал.

Липсата на превенция във финансовата система води до изтичането на милиарди финансов капитал.

Липсата на превенция в обществените поръчки води до изграждането на третокачествен физически капитал.

Липсата на превенция при кадровия подбор в съдебната система доведе до все по-засилваща се отрицателна селекция на кадрите и загубата на вяра в обществото за възможна елементарна справедливост.

И т.н.

Във всички тези случаи – системата се бори с последствията, а не с причините.

От тази гледна точка следва да сме наясно, че реконструкцията на прокуратурата няма да е достатъчна за промяна в публичната среда. Защото дори правилно да се задейства, престъплението вече е факт, тъй като не е имало превенция. А дори да са взети последващи коригиращи мерки – идва ВАС.

Най-добрата превенция срещу престъпността е до публичната среда да бъдат допускани само лица, преминали строга проверка за надеждност с цел елиминиране на прокриминалните профили.

Когато тези лица са мнозинство със споделени ценности, те така сами създават среда за нетърпимост към корупцията.

Рецептата е в правилния кадрови подбор в съда, прокуратурата, службите и регулаторите като БНБ, КЗК, КРС, КЗП, СЕМ, ДКЕВР, КФН и пр. във всички публични системи, които да са независими от политиците, но зависими от закона. Това може да се случи с помощта на нашите западни партньори.

Всеки може да стане политик, но не всеки да заема публична длъжност.

Три прости правила са достатъчни, за да имаме европейска държава:

– правилен подбор на кадрите

– тяхна независимост от политиците

– оставяне на електронна следа от всеки техен акт.

Престъпността тогава и сред самите политици ще намалее, ако за изпълнение на всеки техен акт е нужно действие на администрацията с оставяне на електронна следа. Ето тази следа може да е основа на системата за ранно предупреждение за предстоящо престъпление.

Така се създава система от проверки и баланси между властите.

По-добра превенция срещу престъпността в държавата има ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *