Прокуратурата е прекратила проверките по “Магнитски” срещу Пеевски и Желязков

Заради липса на данни за извършено престъпление, специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка “Магнитски” – депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник – председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, Илко Желязков. Това каза по БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

“Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка. каза Маджарова. По отношение на третото лице в списъка “Магнитски” – намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, каза Маджарова.

Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, както и 64 компании, бяха санкционирани от Министерството на финансите на САЩ на 2 юни 2021 г. Поради тази причина бе спрян достъпът на тримата и техните компании до финансовата система на САЩ.

Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *