Капацитетите в ИТН забъркаха пълна каша: Ива Митева поправи Дългия – искал ПОЛУпрезидентска република

Бившата шефка на Народното събрание и уж изтъкнат юрист Ива Митева поправи лидера на партията Има такъв народ Слави Трифонов, от чиято гражданска квота бе и депутатка.

Митева заяви, че той не искал да прави референдум с цел България да стане президентска република, а… полупрезидентска република.

„Искаме да ви попитаме това на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще се случи и то ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем ваш гарант в следващия парламент. Властта не е на всяка цена, но моралът е. ИТН сами срещу всички, заедно с вас“, заяви вчера в бомбастично видеообръщение Трифонов без оглед конституцията.

Тази сутрин Ива Митева поясни, че лидерът на ИТН не уточнил коя от двете форми – полупрезидентска или президентска.

„Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република. При тази форма Народното събрание е пряко избирано, президентът е пряко избран. Тогава те ще работят в симбиоза, т.е. Народното събрание ще се избира от народа, а президентът ще посочи министър-председател, който ще формира своят кабинет и след това правителство ще поиска вот на доверие от Народното събрание“, обясни тя.

Не е ясно дали за противоконституционния въпрос за референдум Слави Трифонов е използвал експертизата на плагиата Петър Илиев, когото предложи за вицепремиер и МВР шеф в неосъществения кабинет на Пламен Николов (Пламен Шнорхела).

1 thoughts on “Капацитетите в ИТН забъркаха пълна каша: Ива Митева поправи Дългия – искал ПОЛУпрезидентска република

  1. Ппрезидентски държави много и най различни ! Полуппрезидентската е една, на Путлер ! Честито на полупрезидента ! Да му пикая на Маркуча на предложението и на Митева с извинение, на обяснението ! Подлеци сте вие колективно !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *