Новата коалиция „Рашидов” – Бойко, Доган, Корнелия и Стефан Янев?

Ще има ли управляващо мнозинство в 48-ото Народно събрание е най-болната тема в момента? На третия ден от свикването на парламента бе постигнато съгласие за избор на председател в лицето на Вежди Рашидов. Мнозинството обаче не бе широко, а пробива дойде от „БСП за България“, която премина в лагера на ГЕРБ и ДПС заедно с „Български възход“.

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), която бяха партньори в предишното управление с БСП, гласуваха „против“ Рашидов. „Възраждане“ пък бяха „въздържал се“.

Веднага след номинацията на Рашидов от „Продължаваме промяната“ поискаха 15-минутна почивка. Това изненадващо предизвика остра реакция от ГЕРБ и ДПС, но и на БСП в лицето на Георги Свиленски. От ПП отговориха със съмнения, че е оформено ново управляващо мнозинство, а ДБ ги подкрепиха в лицето на Христо Иванов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира след избора на Рашидов, че това не означава, че има ново управленско мнозинство.

„Възможно е да има разговори, но не е говорено“, каза той след въпрос на „Флагман“ в кулоарите на Народното събрание.

От друга страна Корнелия Нинова вчера влезе остро срещу ПП, като ги обвини, че им откраднали управленската програма, а се опитват да направят това и с образа на соцпартията.

Нинова бе бясна след офертата на „Продължаваме промяната“ за публични преговори за избор на председател на Народното събрание. Според нея от ПП така са обвинили всички останали парламентарни формации в задкулисие, което не било коректно.

Засега Корнелия Нинова и от „БСП за България“ не отговарят ясно на съмненията, че могат да влязат в ново управленско мнозинство с ГЕРБ, ДПС и БВ, така че остава да видим.

Неофициално обаче, депутат от „БСП за България“ коментира, че управленски формат с мнозинството, което застана зад Рашидов, би бил добър вариант. Според него коалицията по времето на правителството на Кирил Петков се е оказала зле работеща, но ние тогава се питаме, дали са били откровени депутати на БСП, когато говореха, че искат да се борят заедно с ПП, за да бъде премахната мафията в черни костюми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *