Ето какво ще остане от света след 3 часа размяна на ядрени удари между НАТО и Русия (ВИДЕО)

Още от Студената война насам заплахата от всеобхватна ядрена война се усеща като треска под кожата, която по някакъв начин не е изчезнала – понякога е незабележима и изобщо не се усеща, но понякога е дразнеща и доста болезнена.

След нахлуването на Русия в Украйна, разговорът около възможността световните суперсили да започнат ядрени бомбардировки, отново стана изключително актуален. Въпреки че всички знаем колко опустошително може да бъде едно ядрено оръжие (как бихме могли някога да забравим Хирошима и Нагасаки), повечето от нас все още може да не успеят да разберат колко катастрофално би било, ако някога започне пълноценно състояние на ядрена война.

Компютър прогнозира, че в рамките на три часа НАТО и Русия ще могат да изстрелят една срещу друга стотици бойни глави.

Учени от Принстънския университет с помощта на компютърни симулации показаха последствията от поне един ядрен удар от Русия. За това пише таблоидът Daily Mail.

Както показва симулацията, ако Русия нанесе ядрен удар, ще започне глобална война, която за около пет часа ще убие 34 милиона души, а други 55,9 ще бъдат ранени. В бъдеще още повече жертви ще бъдат причинени от ядрени отпадъци, радиация и други последствия.

Всичко ще започне с конвенционален военен конфликт и в един момент Русия ще нанесе превантивен ядрен удар от база близо до Калининград, за да спре войските на НАТО, а след това ще изстреля още 300 бойни глави с помощта на самолети и ракети с малък обсег в базите на Алианса и неговите сили в Европа.

В отговор НАТО ще хвърли около 180 авиационни ядрени бомби върху руснаците. Така че след три часа първият етап от войната ще приключи, дотогава трябва да загинат 2,6 милиона души и почти цяла Европа ще бъде унищожена. След това НАТО ще изстреля още около 600 бойни глави от САЩ и ядрени подводници.

Преди да достигнат целите си, Русия ще използва останалите ядрени оръжия, съхранявани в ракетни силози, мобилни пускови установки и подводници. Това е вторият етап, който ще продължи около 45 минути и ще отнеме живота на 3,4 милиона души.

Третият етап също ще продължи приблизително 45 минути: участниците във войната ще ударят 30 най-големи града и икономически центрове, като хвърлят 5-10 ядрени бомби върху всеки от тях, за да попречат на врага да се възстанови от предишни експлозии. В резултат на това може да умрат още 85,3 милиона души.

Програмата направи прогноза въз основа на реални данни за позициите на ядрените ракети, целите и анализ на причинно-следствените връзки. Възползвайки се от симулацията, американски учени още през 2017 г. създадоха анимационен филм, известен като „План А“, който показва най-вероятното развитие на ядрена война между Русия и НАТО. Проектът отново предизвика интерес на фона на руската инвазия в Украйна и заплахи от страна на руснаците.

Един от създателите на план А, д-р Алекс Глейзър, нарече войната в Украйна една от най-сериозните кризи след Студената война, която може да доведе до ядрен конфликт с участието на Русия и САЩ заедно с НАТО:
„Дори ако рискът от ядрена война все още се счита за „малък“ – както твърдят много анализатори. Криза като тази, пред която сме изправени в момента, често води до недоразумения между страните, изострени от факта, че има много малко активни канали за комуникация между Русия и САЩ/НАТО“.

Друго изследване предполага, че в случай на ядрена война между Руската федерация и САЩ ще загинат 5 милиарда души. Според служителите на университета Rutgers около 75% от населението на света ще умре не от ракетни експлозии, а от глад.

Най-важното е, че симулацията дори не рисува картина какво може да се случи извън страните, участващи във войната, което означава, че броят на жертвите може да се покачи много повече от изчислените 90 милиона. Въпреки че всичко е само проекция и нещата могат да се случат по различен начин, събитията, показани в „PLAN A“, всъщност са много възможни и се надяваме, че никога няма да се случат.

По-рано беше съобщено, че руският президент Владимир Путин иска да срине световната икономика, като нанесе ядрени удари по Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *