Протест пред Министерство на спорта, искат оставката на Весела Лечева

Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) за втори път излезе на протест във връзка с отнетия лиценз от Министерството на младежта и спорта (ММС). Искането на протестиращите е за оставката на служебния министър Весела Лечева.

От федерацията се събраха на три сборни пункта в столицата – „Цариградско шосе“ при Интер ЕКСПО Център, „Ботевградско шосе“ и моста на Захарна Фабрика. Трите лъча потеглиха в 10:40 часа към центъра на София и в 11:00 часа за кратко спряха пред ММС.

Протестът, организиран от БФАС, е във връзка с отнетия лиценз от ММС. До това се стигна, след като преди няколко дни, на 24 октомври, служебният министър на спорта Весела Лечева отмени заповед № РД-10-2/13.07.2022 на предшественика си Радостин Василев за издаване на лиценз на БФАС и върна лиценза на Автомобилната Федерация на България (АФБ).

В изявление на АФБ ден по-късно стана ясно, че „от Министерство на младежта и спорта поискаха официален отговор от Международната автомобилна федерация /FIA/ за носителя на правата за провеждане на автомобилни състезания у нас и в отговор бе потвърдено, че права във FIA има само Автомобилната Федерация на България“.

Припомняме, че служебният спортен министър Весела Лечева, за краткия си престой, успя да предизвика и недоволството на служителите на БСТ, което е прецедент в спортната история.

Десетки служители на Спортния тотализатор излязоха на протест пред сградата на Тотото, който публикуваха в социалните мрежи. Те са недоволни от политиката, осъществявана от служебния министър на спорта Весела Лечева.

Бившият министър Радостин Василев взе отношение по казуса с БФАС:

“Лиценза на АФБ го отнех заради това, че през 2019 година изобщо не са отговаряли на изискванията, за да получат лиценз. Най-тежкото основание според закона за младежта и спорта. Красен Кралев въобще не е трябвало да им се издава такъв, тъй като те имат редица нарушения. Аз съм сигурен, че има влияние във Върховен административен съд. Единственото, за което мога да обвинявам Весела Лечева е, че тя не е обжалвала тези определения.

Заповедта ми не е отменена. Истината е, че заповедите са две. Една моя заповед има за отнемане лиценза на АФБ и една заповед за издаване на лиценз на БФАС. Десет дни, след като приключи моят мандат като министър, Върховния административен съд първо спря предварителното изпълнение по заповедта за отнемането на лиценза на АФБ и след това друг състав на съда спря предварителното изпълнение по издаването на лиценз на БФАС.

Като забележете второто определение на съда е абсолютно незаконосъобразно и то е свързано с това, че дори не отговаря дори на формалните законови критерии. По-притеснителното в случая е, че министърът на младежта и спорта Весела Лечева не обжалва двете определения, т.е. тя не защити интереса на собственото си министерство. Много притеснително е, че БФАС дори не е привлечена като заинтересована страна по делата във Върховния административен съд.“

Припомняме, че Радостин Василев подаде сигнал в КПКОНПИ срещу Весела Лечева заради конфликт на интереси и злоупотреба с 3 млн. лева държавен ресурс в качеството й на министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *