Господ да пази България: Корнелия Нинова става премиер

Нещастията пред България не свършват – Корнелия Нинова е най-вероятният следващ премиер на България в поредната тройна коалиция с Борисов и Доган. Несменяемата лидерка на БСП смятала да състави експертно правителство, което обаче ще си бъде с верни на ГЕРБ и ДПС министри, с които да работят по добре познатите им схеми.

Така съставената коалиция щяла да изтрае поне 5 месеца, съобщил пред „Галерия“ отлично информиран източник.

Още преди седмица от президентската администрация изтече информацията, че Радев ще даде третия мандат на Нинова, тъй като първите два ще бъдат на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“, които очевидно няма как да съберат нужната подкрепа.

А при условие, че ще бъде премиер, Нинова била готова да ревизира старата си закана да не влиза в коалиция с Борисов, само и само да се спаси.

Нещата били вече опечени и Кирил Петков добре знаел това, както и Радев. Между президента и Петков все още има напрежение както и между президента и Нинова.

Тези противоречия щели да бъдат изгладени, ако Нинова успее да състави правителство, начело на което да е самата тя, твърди източникът.

Затоплянето на отношенията с ГЕРБ и с ДПС пролича при гласуването за хартиената бюлетина. В столетницата няма единно мнение по въпроса, макар че официално се поддържа линията на председателката на партията.

След последния вот на 2 октомври Нинова се обяви рязко против машинното гласуване и едва ли не го обвини за ниските резултати на БСП в цялата серия от парламентарни избори. Срещу връщането на хартиения вариант обаче беше Крум Зарков и групата около него.

В предишния парламент за хартиената бюлетина бяха именно тези три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС. За това наблюдателите смятат, че с техните 128 гласа това ще се приеме.

Тези гласове са и напълно достатъчни за гласуването на сравнително стабилен кабинет. Той, наред с новия бюджет, трябва да приеме законите, които са ни необходими, за да получим парите по Плана за възстановяване.

Новата тройна коалиция може да стане и четворна, ако към нея се присъедини „Български възход“ със своите 12 депутати, които вече изразиха желанието си да са част от новото правителство и са готови на всичко, уж в името на България.

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са твърдо против връщането на хартиената бюлетина, защото според тях така изборите са по-лесни за манипулиране.

Според Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува само с машина, а в по-малките – само с хартия. По този начин се проведе гласуването на последните три вота.

Цифрите сочат, че гласуването предимно с машини намалява броя на недействителните бюлетини, а наред с това улеснява самите секционни комисии, чиято работа в изборната нощ е доста тежка.

Ако се приемат предложените от БСП промени, във всички секции бюлетините ще се броят на ръка, което ще доведе до още по-голямо недоверие в избирателите, с изключение на тези, които отново ще гласуват под строй.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *