До месец схемите лъсват: Къде потънаха чувалите с пачки от АМ „Хемус”

Разследванията за корупция срещу политици набъбват всеки ден. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в интервю за БНР. Той не назова имена, за да не пречи на разследванията, но посочи, че се работи много усилено, както и върху сигнали срещу лидери на партии, включително и парламентарно представени.

„Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства“, посочи Демерджиев и обеща скоро обществото да научи кои са въпросните политици.

Демерджиев коментира и разследването за магистрала „Хемус“, по което обвиняемите вече са 9 души. „Част от тях са собственици на много сериозни дружества. Всеки може да свърже тези дружества с други лица назад по веригата“, посочи министърът.

По думите му разследването сега се е развило, защото НАП си е свършила работата – назначени са неизвършени досега проверки, по които приходната агенция работи с изключително бързи темпове.

„Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово“, обясни Демерджиев.

Министърът коментира и твърденията си, че във всяко едно от нивата на настилката на автомагистрала „Тракия“ има вложени некачествени материали и неща, които не трябва да се намират там.

Демерджиев посочи, че не нужно да си специалист, за да видиш качеството на настилката, а е нужно да познаваш нормативните изисквания към нея. „Проверката на качеството показва отклонение на всеки един от пластовете на това, което е полагано на трасето на магистралата, където сме вземали проби. Това ще продължи и ще се вземат проби и от други пътища“, каза Демерджиев.

И допълни, че като се направи рекапитулация, „поразително съвпадат размерите на невложените или лошо вложените материали със сумите, които се коментират в общественото пространство като връщани на възложителите на тези поръчки“.

„Някой е нарушил ангажимента по договора, влошил качеството на настилката, застрашил живота и здравето, увредил държавата. А от това какво следва, ще каже прокуратурата“, заключи министърът.

За Гешев: Когато човек не желае да работи, търси причини

Колкото до постоянните твърдения на главния прокурор Иван Гешев за бум на битовата престъпност, Демерджиев посочи, че това е пример за „много лош набор на данни и лош анализ“.

То се закани скоро да даде на прокуратурата „реални обективни данни за престъпността“.

По думите на Демерджиев ръстът на битовата престъпност за тази този година е доста под 1%. В същото време разкриваемостта се е увеличила с над 7%.

Това означава, според министъра, че проблемът не е в МВР. „Гешев да се замисли какво може да направи. Ако прокуратурата подобри работата си със 7%, това веднага ще се усети“, посочи той. И препоръча Гешев да концентрира усилията си в институцията, която управлява и почистването й. Тогава няма да има кой да й пречи да работи. „Когато не желае човек да работи, търси причини“, каза Демерджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *