„Продължаваме промяната“ каза „НЕ“ на „хартиената коалиция“ и напусна пленарната зала

Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха. Това беше нападение срещу демокрацията, дотук с улесняването на гласуването.

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров по повод промените в Изборния кодекс. През нощта правната комисия реши на второ четене да върне хартиените бюлетини.

„Това е атака срещу българските граждани, прогонени от вашето управление да търсят бъдеще в Европа“, каза Гюров и допълни, че „хартиената мафия мина през Изборния кодекс“.

По думите му вече нищо не гарантира вота на избирателите, машините няма да пазят данни, а са се превърнали в принтери на бюлетини.

Те са измислили тази схема, старите партии, партиите от статуквото, към които вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия. Тази битка не приключи тази нощ, нито ще приключи тук в зала, тя ще продължи на улиците“, категоричен е Гюров.

След това изказване цялата ПГ на ПП напусна залата. “Хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията. В последните местни избори, когато имаше около 14% невалидни бюлетини, това кара гражданите да не гласуват”, заяви Кирил Петков след приемането на промените в Изборния кодекс от парламентарната правна комисия.

“В момента се е появила огромна червена линия не между партиите в парламента, а между българските граждани и политиците, които стоят в тази зала”, коментира още съпредседателят на ПП.

Малко след 8 часа тази сутрин приключи заседанието на правната комисия, което започна в 14:30 вчера. Мнозинството в парламентарната правна комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП прие ключови решения за изборите – връщането на хартиената бюлетина и да няма многомандатен изборен район извън страната. Премахната беше и възможността за поетапно въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

Това стана по време на разглеждането на второ четене на законопроекта за промени в Изборния кодекс на среднощно заседание, което продължи до 8 часа сутринта в четвъртък. 

С 12 гласа „за“ на ГЕРБ, ДПС и БСП и 11 „против“ на ДБ, „Продължаваме промяната“„Възраждане“ и „Български възход“, правната комисия потвърди на второ четене гласуването да се провежда и с хартиена бюлетина, с и машина. В началото на заседанието десните и ПП поискаха време да се запознаят с десетките предложения, направени между първо и второ четене, както и да работна група да изчисти несъответствията, но това не беше прието.

Хартия срещу машина

Както и на първо гласуване, трите формации от така наречената коалиция „Хартиена бюлетина“ подкрепиха предложението на левицата в секциите с над 300 избиратели да не се гласува само с машини, а и с хартиени бюлетини, както беше на вота през април 2021 г. В по-малките секции ще продължи да се гласува само с хартия.

Прието беше и предложението на ГЕРБ разписките от машините за гласуване да се считат за бюлетини и да се броят те, а не да се използват данните от устройствата. Освен това се премахва записването и преноса на данни от машинното гласуване на електронен носител. Връщането на броенето на ръка отново ще се увеличи времето за обявяване на резултатите от изборите и ще върне възможността за преправяне на протоколи, респективно ще увеличи невалидните бюлетини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *