Тайни пазарлъци: Редовен кабинет до Нова година с премиер Димитър Радев!?

Кой ще получи третия мандат за съставяне на правителство, е Хамлетов въпрос не само в политическите среди през последните месеци. Заради пълната невъзможност ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ да направят макар и временно обединение по най-важните въпроси, е ясно, че опитите за нареждане на кабинет с техните мандати е напълно невъзможен.

Според източници на „Филтър“ напоследък все повече лидери на различните формации стигали до извода, че съставянето на кабинет сега би било най-добрият спасителен вариант за самите тях, тъй като политическата агония е на път да отврати напълно хората от тях и при следващ вот е твърде възможно те да изпаднат от голямата игра.

Затова и повечето партии полагали усилия да намерят някакъв приемлив вариант за колаборация, която да им гарантира бъдеще. Поради тази причина най-модерното определение, което се чува напоследък в кулоарите на парламента, било „Коалиция за спасение на политическите лидери“.

Все по-често и упорито се лансира идеята, че Стефан Янев има най-големи шансове да постигне обединение на различните формации около конкретни политики. Лидерът на „Български възход“ се самопредлага, подчертавайки многократно, че няма да бяга от отговорност, както и, че е готов на правителство с всяка партия, уж в името на народа.

Козовете за Янев са, че той няма дълго битие във властта и не е натрупал негативи от упражняването й. В същото време генералът, който оглавяваше две служебни правителства. проявява неочаквана нестабилност в отстояването на определени позиции, но пък и няма големи гафове. Първоначално той наричаше агресията в Украйна военна операция, а сега настоява за директен износ на оръжие за страната на Зеленски.

Не е тайна, че Румен Радев е в крайно обтегнати отношения с Янев заради провалени договори, свързани с бойните ни самолети по времето, когато днешният лидер на „Възхода“ беше военен министър.

Според една от версиите тъкмо заради сложните отношения Радев-Янев, ако мандатът отиде при „Български възход“, бившият служебен премиер няма отново да оглави кабинета. Идеята е подобно правителство да е експертно, с почти непознати лица, а начело би могъл да застане и управителят на Българската народна банка Димитър Радев, чийто мандат и без това изтече.

Ако третият мандат не отиде при Стефан Янев, той може да бъде връчен на „Демократична България“. Христо Иванов се опитва да запазва по-ди-алогичен тон в разговорите с останалите партии, а и се твърди, че той е сред най-големите радетели за съставяне на редовно правителство.

Иванов обаче поставил условия непременно да управляват заедно с „Продължаваме промяната“. Ако президентът даде третия мандат на ДБ, това ще бъде реверанс към десните, който ще върне минимална част от поизстиналата им любов към държавния глава.

Проблемът е, че комбинацията от ДБ и ПП може да привлече в съюза още само БСП и евентуално „Български възход“, които са готови да се коалират с всеки.

Такава политическа конструкция обаче няма да получи рамо от ДПС. От друга страна, партията на Доган била стигнала до извода, че правителство трябва да бъде наредено на всяка цена. Това пък означава, че по-скоро движението би дало рамо на коалиция, в която „Промяната“ отсъства.

Въпреки засилилите се гласове, че кабинет може и да бъде съставен, не са малко анализаторите, които са убедени, че такъв няма да бъде сглобен и се вървяло към поредните предсрочни избори.

При подобно развитие на ситуацията нищо няма да се промени, защото социолозите подсказват, че резултатите ще бъдат много близки до последните, без обаче да се взима в предвид промените на Изборния кодекс, които се готвят от „Хартиената коалиция“. Готвените изменения могат да генерират отново огромен процент недействителни бюлетини, които бяха достигнали до процент равен на процента, който някоя партия има в този парламент например, а и не бива да забравяме случаят „Костинброд“, който по подобие може да се окаже решаващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *