Само трима кандидати събраха гласове да работят с Кьовеши

По-ниско ниво на представяне и по-малък интерес – това констатираха членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които вчера изслушаха кандидатите за европейски делегирани прокурори, които да работят в Европейската прокуратура с Лаура Кьовеши. За 6-те свободни позиции за прокурори от България бяха избрани едва трима от петимата кандидати.

Най-висока подкрепа от пълно мнозинство (8 от гласовете на членовете на прокурорската колегия) получи прокурор Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура. С един глас по-малко получиха Василен Бенчев от Софийската районна прокуратура и Михаела Райдовска от Софийската градска прокуратура. Живка Арсенова и Марио Томов не получиха нито един глас в своя подкрепа.

Имената на избраните от колегията кандидати ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието Крум Зарков, който по официален ред да изпрати номинациите им до Европейската прокуратура. Решението дали те да бъдат назначени на работа с Кьовеши ще бъде взето в Европейската прокуратура.

Това е четвърта поред процедура. Първоначално кандидатите бяха осем – Иван Кучиев, Марио Томов, Милко Момчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура, както и следователят Бойко Атанасов.

На изслушването пред прокурорската колегия обаче не се явиха Бойко Атанасов и Милко Момчев, които досега са участвали в няколко процедури за избор на европейски делегиран прокурор, но никога не са събирали достатъчна подкрепа. Прокурор Иван Кучиев също се отказа от участие и на финала на процедурата за 6 свободни места се бориха петима кандидати.

Михаела Райдовска и Юлияна Христова поне са работили с материята, с която работят европейските делегирани прокурори, наясно са с процедурите и с работата на делегираните прокурори.

По време на обсъждането членовете на прокурорската колегия бяха единодушни, че Юлиана Христова се е представила най-добре. За кандидатурата на прокурор Бенчев бе обсъждано, че самата Европейска прокуратура е наложила стандарт, според който прокурори от районно ниво не се назначават. Въпреки това обаче той бе подкрепен от мнозинството, тъй като е работил 2 години като командирован прокурор в Специализираната прокуратура и в Софийската градска прокуратура по дела, по каквито работят и в европейската прокуратура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *