Ще успее ли планът на Гергов и Портних (ГЕРБ) за промяна на разпределението на акциите в „Международен панаир Пловдив“?

Общинският съвет в Пловдив може да блокира или да пусне сделката между община Варна и бизнесмена Георги Гергов за Пловдивския панаир. От години Гергов и община Варна в лицето на кмета от ГЕРБ Иван Портних се опитват да променят разпределението на акциите в дружеството „Международен панаир Пловдив“.

Ако това стане държавата в лицето на Министерството на икономиката реално ще загуби глас при взимането на решения за бъдещето на фирмата.

Пътят за реалното приватизиране на панаира минава през друго дружество на Гергов – „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е съакционер заедно с община Пловдив.

В четвъртък, той е поканил представителя на общината на общо събрание в компанията, на което да се реши дали да бъде приет трети акционер – община Варна. Апортната вноска на морската община трябва да е делът ѝ от 29% в Пловдивския панаир.

Представителите на „Демократична България“ в общинския съвет на Пловдив ще предложат представителя на общината да блокира приемането на Варна като съакционер. Ще искат и местната власт да упражни правото си да спре увеличението на капитала на „Пълдинтур инвест“.

По закон, общината може да се възползва от това право независимо колко голям е делът ѝ в публично-частната фирма. Това обясни пред Mediapool общинският съветник Веселина Александрова от „Демократична България“. Тя добави, че в доклада на кмета Здравко Димитров за взимане на решение как да гласува представителят на общината в общото събрание на „Пълдин туринвест“, има многоточие, т.е. общинските съветници трябва да вземат крайното решение.

Според Александрова към момента има разбиране от представители и на други политически групи в съвета да блокират сделката на Гергов и варненския кмет Иван Портних.

Още повече, че преди около година местният парламент в Пловдив вече спря схемата. Какво ще е окончателното гласуване ще се разбере в четвъртък сутринта. За по-късно същия ден е насрочено и общото събрание на „Пълдин туринвест“, което е свикано по покана на Гергов само ден, след като Върховният административен съд пусна сделката му с Портних.

Според Александрова самата процедура по свикване на общото събрание е в нарушение на закона, тъй като от поканата до датата на събранието трябва да има 30 дни, а не както в случая – 7.

Последствията

Сделката е важна за Гергов, защото така той би придобил пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив, който евентуално може да се застрои. За част от терена община Пловдив направи вече градоустройствени промени.

В момента Георги Гергов държи 50.3% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери са държавата чрез Министерството на икономиката и Община Варна.

Ако сделката с община Варна бъде финализирана, Гергов вече ще притежава 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения. Сега за това са необходими три четвърти от капитала и държавата все още може да го блокира.

„Пълдин туринвест“ притежава редица имоти в Пловдив, основно в Стария град. Ако община Варна влезе в дружеството с апорт на дела си от 29 на сто в панаира, тогава делът на Пловдив в „Пълдин туринвест“ ще падне до 22.9 на сто. Малко ще се свие и този на Гергов, но пък ще има удобен поне за момента съакционер в лицето на варненския кмет.

Така ще се промени и балансът на силите в „Международен панаир Пловдив“. През „Пълдин туринвест“ Гергов вече ще контролира 79% от акциите в дружеството, а държавата ще остане с едва около 20 на сто.

Със спадането на публичния дял на акциите под 30 на сто, на практика дружеството ще се управлява изцяло от Гергов през „Пълдин туринвест“. Това ще му позволи дори да вземе решение за ликвидиране на дружеството, ако реши, коментира Веселина Александрова.

Дългогодишна сага

Сагата с „Международен панаир Пловдив“ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“ успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно – през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Тогавашният премиер размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна удобно за нея забрави, въпреки взетото решение на общинския съвет от май 2017 г.

Странното решение на второто правителство на Борисов беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдин туринвест“. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 г. за втори път Портних внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни.

С изключително спорно решение Върховният административен съд позволи на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. ВАС обезсили решение на варненския съд, което досега се явяваше единствената пречка за продажбата на акциите в панаира на фирмата на Гергов – „Пълдин туринвест“.

Георги Гергов бе лидер на БСП – Пловдив до миналата година, когато лидерът на партията Корнелия Нинова успя да го изгони. Той бе една от най-влиятелните фигури в левицата, които работеха за съюз с ГЕРБ. Това не е изненадващо, като се имат предвид отличните бизнес отношения на Гергов с дейци на ГЕРБ като варненския кмет Портних или бившия премиер Бойко Борисов.

Гергов е един от едрите бизнесмени, които при управлението на Борисов успяха да се вредят с изгодни кредити от държавната банка ББР. Ползваше се с доверието на бившия главен прокурор Сотир Цацаров (също пловдивчанин), на когото преди няколко години се опита да „посредничи“ да „уреди“ отношенията си с издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев.

Гергов, който усърдно работеше за кампанията на Румен Радев още за първия президентски мандат, преди две години бе заснет в компанията на президента на сватбата на сина на вицепрезидентката Илияна Йотова. Президентът и Гергов седят на една маса, като до тях е бившата депутатка от БСП и настоящ служебен министър Весела Лечева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *