Любима строителна фирма на ГЕРБ блокира част от разширението на „Чирен“

От 2013 г. насам разширението на „Чирен“ е със статут „проект от общ интерес“ и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз. Газохранилището, заедно с интерконектора с Гърция, са двата най-важни проекта за енергийната сигурност на България. За разширението на газохранилището се говори от повече от 12 години.

Правителствата на Бойко Борисов разширяваха газохранилещето в „Чирен“ така, както изграждаха интерконектора с Гърция – тоест упорито бавеха и два проекта. Докато обаче кабинетът „Петков“ успя да напредне значително по отношение газовата връзка с Гърция, „Чирен“ беше блокиран през март.

Фирма, получила при управлението на ГЕРБ редица обществени поръчки за пътно строителство и амбицирана да навлезе в строежите на газопроводи, спира временно процедурата за изграждането на газопровод, част от проекта за разширяването на газохранилището в Чирен. По другите две поръчки – за изграждането на новите сондажи и надземната част, споровете пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд са приключили. Очаква се в най-скоро време държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ да определи изпълнителите и до края на 2022 г. да има сключени договори, за да може удвоеният капацитет на газохранилището да е факт в края на 2024 г. – най-късно в началото на 2025 г.

Трите поръчки бяха обявени в средата на август, след като бяха прекратени в средата на юни и променени заради получената от „Булгартранстаз“ (БТГ) държавна гаранция за евтин заем. Променена бе и поръчката за газопровода и тя вече не е само за проектиране, а и за доставка на материали и оборудване, построяване и въвеждане в експлоатация на тръбата и съответно стойността ѝ е много по-голяма. При новия опит за провеждането им, трите търга за общо над 517 млн. лв. вървят в пакет.

Те обаче бяха обжалвани пред КЗК от „ДженералЕл енд ЕмЕнДи газ“, „Атоменергоремонт“ и „Интерпром“ още преди да изтече срокът за подаване на оферти, който беше 19 септември. Чешкото обединение „ДженералЕл“ протестира и трите процедури. Фирмата „Интерпром“, която участва в строежа на участък от магистрала „Хемус“ и в третия лъч на метрото в София, не беше съгласна с търговете за надземната част и газопровода, а свързваната с бизнесмена Христо Ковачки „Атоменергоремонт“ – със сондажната поръчка.

„Атоменергоремонт“ е оттеглила жалбата си, както и „Интерпром“ претенциите си срещу надземната част, а жалбите на чехите са оставени без разглеждане от антимонополната комисия и това нейно решение е потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).

Така към момента блокирана е само поръчката за 40-километровия свързващ газопровод от газохранилището до козлодуйското село Бутан, след като ВАС е разпоредил временното ѝ спиране до окончателното произнасяне по жалбата на строителната фирма „Интерпром“, която все още не може да пробие при поръчките на БТГ за строеж на газопроводи. Дружеството, което бе сформирало консорциум с беларуската „Белтрубопроводстрой“, участваща в строежа на „Турски поток“ през България като подизпълнител на „Аркад“, искаше да се включи в проекта за газовата връзка със Сърбия. Обединението обжалва и тази поръчка, но тя в крайна сметка отиде при „Главболгарстрой“, която е сред основните претенденти и за трите поръчки от разширението на газохранилището в Чирен.

По жалбата на „Интерпром“ КЗК е излязла с определение по искането за налагане на временна мярка за спиране на поръчката, с което го оставя без разглеждане, защото това би забавило строежа на газопровода и би увредило обществения интерес. По-късно пък решава да остави без разглеждане и самата жалба за незаконосъобразност на търга за газопровода. съответно и двата акта са атакувани пред ВАС.

Според съда обаче именно общественият интерес изисква налагане на временната мярка за спиране на поръчката, която е за близо 83 млн. лв. без ДДС. Така тя е блокирана до произнасянето на съда и по жалбата срещу оставянето без разглеждане на протеста им срещу самата поръчка. По казуса ще има заседание на ВАС след три седмици. Газовият оператор остава оптимист, че спънките пред газопровода ще отпаднат и в най-лошия случай ще има забавяне на газопровода, но по-важни са другите две поръчки, които продължават.

Офертите на чехите и в трите търга не бяха отворени още през септември, тъй като не са предали ключа за декриптирането на подадените документи и отпадат от надпреварата.

За надземната поръчка, която е най-скъпата и е за 300 млн. лв. без ДДС, се състезават консорциуми, сформирани около „Главболгарстрой“ (ГБС) и „Атоменергоремонт“. Първият е ДЗЗД „Тех енерджи експанжън“ с участници „Главболгарстрой“, дъщерното ѝ „Главболгарстрой интернешънъл“, „Техмадекс С.А.“ и създадената преди срока за подаването на офертите старозагорска фирма „Протрейсинг“ ЕООД на Тончо Тончев. Вторият е ДЗЗД „Чирен Хад 2022“ с участници „Атоменергоремонт“, занимаващата се с търговия „Силвър уей“, собственост на Станислава Цвяткова, и австрийската „Хабау“.

Отново обединения, сформирани около ГБС и „Атоменергоремонт“, са играли и за 13-те нови сондажа за съхранение на газ, оценени на 133.7 млн. лв. без ДДС. Това са ДЗЗД „Чирен дрилинг 2022“ с партньори „Атоменергоремонт“ и „АЙЕНЕЙ Билд“ ЕООД на Ани Миланова, както и ДЗЗД „Екзало дрилинг Чирен“ на ГБС, „Главболгарстрой Интернешънъл“ и „Газ проджект девелопмънт“ ЕООД, което също е създадено преди внасянето на предложенията и е на Петър Марков.

Най-много оферти – шест, имаше именно за временно спрения сега търг за газопровода. Там отворените предложения са пет. Сред тях отново са консорциуми около ГБС и фирмата на Ковачки. Това са ДЗЗД „Стройгазсистем“ в която участват ГБС, дъщерната ѝ международна компания и „Протрейсинг“; както и ДЗЗД „Чирен Нова Пайплайн“ между „Атоменергоремонт“, търговското дружество със 100 лв. капитал „Диема строй“ ЕООД и „Хабау“. Третият кандидат е „Кенпайп Индъстрис интернешънъл България“, която бе избрана да строи газовата връзка със Сърбия, но се отказа от нея. Отворена е офертата на ДЗЗД „Инфра Експерт-Вемак“, сформирано около турската „Вемак“ с участници Консорциум „Вемак“ ДЗЗД и „Инфра Експерт“ на Иво Михайлов. Петата оферта е на ДЗЗД „Чирен Пауър Лайн“, част от което е и обжалващата търга „Интерпром“. И тук не е отворена офертата на „ДженералЕл енд ЕмЕнДи газ“ заради недаден ключ за декриптиране.

След подновяването на работата по поръчките за подземната и надземната част от разширението на газохранилището предстои разглеждане на предложенията дали отговарят на критериите на обществените поръчки, за да се прецени кои се допускат до отваряне на ценовите оферти, а след това да се изберат и изпълнителите им.

Възможно е обаче да последва ново обжалване на решенията за предпочетените кандидати, което да сложи прът в намеренията на „Булгартрансгаз“ да има сключени договори за строежа до края на 2022 г.

Сроковете за изпълнението и на трите поръчки бе 600 дни.

А на този фон, България, под ръководството на Бойко Борисов, изгради тръбата на „Балкански поток“, както Борисов държеше да се нарича проектът, само за краткия период между 2019 и 2020 година.

„Балкански поток“ обаче е продължение на „Турски поток“, а самият „Турски поток“ – нищо повече от една руска тръба. През нашата територията доставките по тази тръба преминават необезпокоявано и в момента, нищо, че Русия спря газа на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *