Жозеп Борел: Ако температурата в жилищата е над 17 градуса това е престъпление срещу европейските ценности!?

Санкции срещу Русия, енергийна криза, инфлация – студената зима е точно зад ъгъла. За главния дипломат на ЕС Жозеп Борел тя не може да бъде достатъчно студена. Сега е моментът да докажем, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията.

„Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем“

Съобщава се също, че Борел е нарекъл температурата в апартаментите от над 17 градуса по Целзий „престъпление срещу европейските ценности“, информира exxpress.at, цитиран от „Гласове“. 

Като цяло Борел не е известен с финия си изказ. Преди няколко седмици главният дипломат на Европейския съюз за пореден път предизвика вълнение, но дали наистина е казал това!? 

По време на събитие на Европейската дипломатическа академия в Брюж Борел сравни Европа с градина, докато останалата част от света е джунгла.

Никоя стена или ограда на света няма да защити градината. Джунглата расте твърде бързо и затова стената никога няма да бъде достатъчно висока. 

Затова европейците трябва да влязат в джунглата. „В противен случай останалата част от света ще ни нападне по други начини и с други средства“, каза той. Критиците го обвиниха в колониализъм, като заявиха, че призивите му звучат като от 18-и или 19-и век.

В отговор на запитване на БНР до Европейската служба за външна дейност, оглавявана от Жозеп Борел, от пресслужбата ѝ заявиха, че въпросното твърдение, приписвано на Борел, е фалшива новина, най-вероятно разпространена от дезинформационни играчи, които се прикриват зад фалшиви акаунти в Туитър.

В имейл до БНР говорител на ЕСВД посочи още, че тази информация е разобличена от ЕU vs Disinfo – проект на службата, чиято цел е борба с дезинформацията от страна на Русия, която е насочена срещу ЕС и страни от региона.

От ЕU vs Disinfo посочват, че „изказването“ на Борел произлиза от канал за политическа сатира в социалната мрежа Телеграм (виж по-долу), който открито посочва, че публикува изключително сатирично съдържание и фалшива информация.

Твърдението, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че 17 градуса по Целзий в апартаментите е престъпление срещу европейските ценности е НЕВЯРНО. Това потвърдиха от оглавяваната от Борел Европейска служба за външна дейност, а от платформата ЕU vs Disinfo посочват, че „изказването“ на дипломат №1на ЕС идва от канал за политическа сатира и фалшиви новини в Телеграм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *