Наглостта на Радевия Гълъб няма край: Служебният кабинет номинира бивш вицепрезидент на „Мултигруп“ за висш орден

Бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ Николай Вълканов все пак ще получи орден „Стара планина“ първа степен, личи от решение на правителството да предложи на президента да връчи висшата държавна награда, публикувано в деловодната система на Министерския съвет.

Припомняме, че преди година награждаването на Вълканов бе обсъждано от предишния служебен кабинет, начело със Стефан Янев, но поради възражения, точката бе отложена. Изглежда, че сега нещата не стоят по този начин. Решението е взето на 17 ноември – това се вижда при справка в системата за правна информация на Министерския съвет (МС).

До приемането й се стига сега, но без това да е оповестено официално. Точката не е включена в обявения предварително дневен ред на правителственото заседание на 23 ноември, нито е публикувано съобщение след като решението е взето. Текстът на решението с вносител премиерът Гълъб Донев (вицепремиер в кабинета „Янев 2“) е качено в деловодната система на Министерския съвет и е забелязано първо от „Флагман“.

На въпрос на „Дневник“ защо няма официална информация до медиите по повод решението, от правителствената пресслужба коментираха, че е дадено за предварително съгласуване, все още не е прието и ще бъде съобщено на медиите, ако това стане на следващото заседание на кабинета. В деловодната система обаче документът е в папка „Решения“, има номер и е посочено, че е взето на 17 ноември.

Предозиране: Служебният кабинет номинира бивш вицепрезидент на "Мултигруп" за висш орден

Вълканов е собственик на „Минстрой холдинг“, председател на Надзорния съвет на „Горубсо Мадан“, бивш вицепрезидент на „Мултигруп“, като за него се знае, че през годините се ползва с политическата подкрепа на ДПС и на ГЕРБ. Неговата компания преди години беше изплатила хонорар от 1 млн. лв. на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган за хидроинженерна консултация. Правителството на ГЕРБ пък, непосредствено преди да падне от власт, реши да финансира изграждането на инфраструктура около тогава строящата се и вече построена 106-метрова офис кула на „Минстрой пропъртис“ на Вълканов.

В момента той зам-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, а от миналогодишната дискусия в кабинета по темата се разбира, че номинацията идва от председателя на организацията Кирил Домусчиев и е във връзка със 70-годишнината на Вълканов, настъпила през 2020 г.

Професор д.т.н. инж. Николай Вълканов е български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование, се казва в мотивите за награждаването.

В тях Вълканов се определя като изтъкнат учен и член на Международната академия на науките по екология и безопасност (МАНЕБ), член на Академията по минни науки към Руската Федерация; член на Изпълнителното бюро на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия; член на Академичния научен съвет на МГУ „Св. Иван Рилски“; член на Икономическата комисия в Департамента по енергетика ООН – Женева; член на Президиума на Световния маркшайдерски съюз; заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. МАНЕБ е руска структура със седалище в Санкт Петербург, а членството се поддържа с членски внос.

По този повод адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ пише във Фейсбук:

СкандалНО! Кадрите на Мултигруп явно са на почит и в правителството, и в парламента!
„Вълканов е собственик на „Минстрой холдинг“, председател на Надзорния съвет на „Горубсо Мадан“, бивш вицепрезидент на „Мултигруп“, като за него се знае, че през годините се ползва с политическата подкрепа на ДПС и на ГЕРБ. Неговата компания преди години беше изплатила хонорар от 1 млн. лв. на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган за хидроинженерна консултация. Правителството на ГЕРБ пък, непосредствено преди да падне от власт, реши да финансира изграждането на инфраструктура около тогава строящата се и вече построена 106-метрова офис кула на „Минстрой пропъртис“ на Вълканов.

В момента той зам-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, а от миналогодишната дискусия в кабинета по темата се разбира, че номинацията идва от председателя на организацията Кирил Домусчиев и е във връзка със 70-годишнината на Вълканов, настъпила през 2020 г.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *