Италианските власти ще национализират рафинерията на Лукойл в Сицилия

Правителството на Италия се подготвя да национализира притежаваната от руската компания „Лукойл“ рафинерия в Сицилия и ще поиска от кабинета да вземе решение по въпроса на среща, насрочена за четвъртък. Това съобщава италианското издание la Repubblica, позовавайки се на източници, запознати с въпроса и Ройтерс.

Рафинерията на Лукойл в югоизточната част на Сицилия е третото по големина предприятие в Европа по обем на рафиниране на нефт. През 2008 г. руската компания закупи 49% дял от предприятието. Рафинерията произвежда около 22% от горивото, консумирано в Италия. През ноември Лукойл отказа да продаде съоръжението на американската Crossbridge. Рафинерията е застрашена от фалит заради ембаргото върху руския петрол.

Европейското ембарго върху руски суров петрол по море влиза в сила на 5-и декември и италианското правителство се опитва да запази рафинерията на „Лукойл“ ISAB в Сицилия в експлоатация и да избегне рисковете за загуба на работни места и на капацитет за рафиниране. ISAB рафинира една пета от италианския суров петрол и има около 1000 служители.

След като държавата поеме управлението, рафинерията ще може да продължи производството чрез закупуване на петрол от други доставчици, като държавната кредитна агенция SACE предоставя гаранции на банките кредитори, добавя вестник la Repubblica.

На този етап италианското министерство на промишлеността не беше открито за коментар на информацията, посочва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *