Европрокуратурата се задейства: Разкри схема за ДДС измами за 2.2 млрд. евро, работила и у нас

Европейската прокуратура разкри мащабна схема за измами с ДДС във всички 22 държави, които участват в институцията, сред тях и България, съобщи БНТ. Схемата е работила и в трети държави като Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства, Съединените щати.

Всички събрани данни се анализират, а разследването на организираните престъпни групи, стоящи зад схемата, продължава. Приблизителните щети, разследвани в рамките на операция „Адмирал“, в момента възлизат на 2,2 милиарда евро. Предприети са мерки за възстановяване на щетите, като повече подробности ще бъдат съобщени след като станат известни. 

„Операция „Адмирал“ е ясна демонстрация на предимствата на транснационалното преследване“, каза главният европейски прокурор Лаура Кьовеши.

От Европейската прокуратура съобщиха, че са извършени още 200 претърсвания след проведени полицейски акции в 14 държави – Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври са се провели и акции в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.

Европейската прокуратура е започнала разследването през април 2021 г., когато е стана ясно, че португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания, продаваща мобилни телефони, таблети, слушалки и други електронни устройства по подозрение за измами с ДДС. Португалските власти започнат да работят с Европейската прокуратура. Разследващите органи са установили връзки между близо 9000 юридически лица и повече от 600 физически лица, разположени в различни страни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *