Добромир Живков: Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори”

”В последните дни ми изплува в съзнанието непрекъснато великият Алеко Константинов с ”Бай Ганьо прави избори”. Наблюдавайки страстите, които непрекъснато бликат от политическата ни среда, всъщност мисля, че сме доста по-близо до това да се върнем едни повече от 100 години назад”. Това коментира Добромир Живков – управител на социологическа агенция ”Маркет Линкс”, във връзка със скандалите на партиите около шпешните промените в Изборния кодекс, за които настоява „Хартиената коалиция“.

Определено има политически интереси, каза Живков. Трите партии, които подкрепят връщането на хартиената бюлетина, разчитат на това, че така ще увеличат резултата си, въпросът е как това ще стане, коментира той.

Според анализите, профилът на избирателите през последните 4 вота не се е променил: „Няма отлив на по-възрастни хора, няма отлив на хора от малките населени места от въвеждането на машините. Една от основните тези – че съществена част от българските граждани са затруднени във вота си с машините – за мен стои неиздържан“.

Според социолога всичко това е част от подготовката за предстоящите местни избори:

„Знае се, че на местните избори възможностите за влияние и то не толкова чрез политически инструменти, а чрез други, бих ги нарекъл дори сенчести, са доста по-сериозни“.

Определено има сближаване между партиите, подкрепящи промените в Изборния кодекс, каза Добромир Живков, като визира партиите ГЕРБ, ДПС и БСП. Според него решаващо ще бъде поведението на БСП за първия мандат. „Макар че има чисто математическа възможност той да бъде осъществен дори с намаляване на кворума в залата“, добави той пред

„Тежкото противопоставяне, острата реторика в пленарна зала и в комисия между тези 3 партии и останалите, особено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, определено намалява шанса за успешни разговори за подкрепа от страна на БСП за втория мандат“, коментира Живков.

„Първият мандат изглежда със сериозни възможности. Вторият – с все по-малко. Третият – при не изключвана от мен тежка политическа срама в нашето ежедневие, може да бъде осъществен по някакъв начин“, добавя той.

Перспективата е избори през ранната пролет, каза социологът и добави, че при местните избори ще бъде ключът от политическото развитие в следващите години: „Няма друга формула понастоящем при това тежко политическо противопоставяне. Ние в момента сме в ситуация на много сериозна трансформация, обществена и политическа. Това, което се случва понастоящем с невъзможността да бъде формирана изпълнителна власт, е пряк резултат от тази трансформация – смяна на модела на управление. Няма друга алтернатива, освен програмен кабинет с хоризонт до местните избори, където ще се получи отговорът на това доколко ГЕРБ ще успее да задържи доминиращата си роля в много широк мащаб“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *