Донев назначи митничар с прякор в МРРБ като зам.-министър

Ново назначение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството става факт със заповед на служебния премиер Гълъб Донев. На поста зам.-министър влиза областният управител на Благоевград – Николай Шушков, който е бил зам.-кмет в екипа на Лазар Причкапов – член на ЦК на БКП, Националния съвет на ОФ и изключен от партията, след като се обявява срещу свалянето на Тодор Живков. Оказва се обаче, че това не е всичко. Новият зам.-министър на МРРБ е познат като един от митничарите с прякори, покровителствали контрабандата у нас.

До този момент Шушков е бил областен управител на област Благоевград, като с решение на правителството той е освободен от тази длъжност. Шушков два пъти е бил заместник-кмет на община Благоевград, а преди това е бил дългогодишен служител в Агенция „Митници“. Бил е ръководител на Митнически департамент на Thessaloniki Port Authority S.A. dry port Sofia – „ТПА“ София“ ЕАД. Шушков е бил зам.-кмет в екипа на Причкапов в периода 2002-2007 г. Според медийни публикации минава за негов близък. 

Шушков е с прякор “Шушумигата” и емблематична за Агенция “Митници” фигура. Той е главен герой в разсекретения доклад на Агенция „Митници“ за 2005-2006 г, описан подробно от в „Сега“. Шушков дълги години беше шеф на митница Кулата, а в края на управлението на тройната коалиция стана началник на Регионална митническа дирекция София, която ГЕРБ преструктурира в Митница Югозападна. Шушков остана начело на звеното след конкурс.

Според доклада, разсекретен от Министерството на финансите, именно митничарите с прякори са покровителствали контрабандата у нас. 

За областен управител на област Благоевград е назначен Стоян Христов – досега главен секретар на областната администрация Благоевград.

Шушков и Христов дадоха съвместен брифинг, на който досегашният областен управител каза, че лично е предложил наследника си, който е участвал като зам.-министър и в четирите служебни кабинета, назначени от Румен Радев. Донев назначи митничар в МРРБ като зам.-министър.

Сложната рокада идва, след като на 2 декември се разбра, че Захари Христов напуска зам.-министерското място в МРРБ по собствено желание. Всъщност той е разследван от прокуратурата по сигнал за корупция, който бе огласен след назначението му тази година.

Припомняме, че Христов бе за кратко и зам.-министър на Виолета Комитова в първия служебен кабинет на Стефан Янев миналата година. Тогава той също бе освободен от длъжност, но без да се съобщават мотиви.

През август тази година друг бивш зам.-министър в кабинета Янев – Тодор Стоянов – разказа, че Захари Христов е искал 10% комисионна от пътните фирми, за да уреди плащанията, които държавата дължеше на бранша. 

Според Стоянов, Христов е лансиран за позицията в министерството от бизнесмена Георги Гергов и вътрешнополитическия секретар на държавния глава Николай Копринков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *