Бойко отвори сергията: Ухажва депутати от ДБ и купува десет от Възраждане!? Ще се продаде ли Копейкин на хунтата?

Емисари на ГЕРБ са опитали да убедят депутати и от „Демократична България“ да се присъединят към коалиция, която да легитимира правителство с мандат на първата политическа сила.

Това научи „Галерия“ от два независими източника в парламента. Търсени са както хора от „Да, България“, така и от „Зелените“. Герберите не са се пробвали само в ДСБ, тъй като генерал Атанас Атанасов минава за най-голям хардлайнер и противник на Бойко Борисов.

Депутатите били омайвани с министерски постове и ключови длъжности в агенции. Някои от тях обаче явно са се поблазнили от неустоимите оферти, защото повдигнали въпроса пред ръководството – не е ли редно да изоставят „Промяната” и да влязат в проевропейско мнозинство заедно с ГЕРБ и ДПС.

Това вбесило Христо Иванов, който наредил веднага сбирка на националното ръководство. За нея потвърди депутатът Атанас Славов, но без да назовава истинската причина, но разкри, че е имало гласуване дали да се влиза в коалиция с хората на Бойко Борисов.

55 са били твърдо против, но петима от „Да, България“ са поискали коалиция с ГЕРБ. Славов отказа да разкрие имена, но има съмнение, че сред петорката има и депутати.

От „Зелените” не съобщиха за подобна среща, но бройката на техните депутати е незначителна. Реално ДБ няма как да направи завой без благословията на партията на Христо Иванов.

Това всъщност била и причината ГЕРБ да се мотаят с мандата до последния момент.

Гербопитеците увещавали ДБ, че ще направят експертен кабинет, само и само да получат подкрепата и легитимация пред обществото. Затова е и изненадващата кандидатура за премиер на професор Габровски, което източниците ни определиха като „за повечко театър”.

Бойко Борисов уж заявил, че не иска коалиция с ДПС и БСП, която също събира мнозинство дори без партията на Стефан Янев.

От „Продължаваме промяната” бяха категорични, че няма да предлагат правителство на малцинството заради скандалите с Избирателния кодекс. Така остава минимален шанс за кабинет с мандат на „Български възход”, но и той едва ли вече ще се случи.

Бойко се подсигурява отвсякъде, ако плана му да придърпа депутати от ДБ пропадне, има резервен вариант. Вече има солидни совалки в посока „Възраждане“. Според наш достоверен източник, десет депутата от формацията на Коста Копейкин са готови да се съгласят на примамливата оферта на Борисов, за целта те просто няма да се явят в зала, за да свалят кворума в НС, когато се гласува кабинет на Габровски. Това ще гарантира избора на правителство на Борисов с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Български възход.

Единственият въпрос е: Ще се продаде ли Копейкин на хунтата и ще захвърли ли партията си на политическото бунище?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *