ГЕРБ и БСП отново бламираха заседанието за панаира: Протестиращи отговориха с щурм на хотела на Гергов

И вторият опит за извънредна сесия на Общинския съвет на Пловдив, която да попречи на бизнесмена Георги Гергов да овладее напълно дружеството „Международен панаир Пловдив“, беше провален днес. Това стана, след като по сценария от 3 януари т.г. и тази сутрин в залата нямаше кворум заради отсъствието на групите на ГЕРБ и „Автентична лява БСП“, известна като „БСП-то на Гергов“.

От нужните за кворум 26 съветника в залата се явиха само 19 общински съветници. Председателят на местния парламент Александър Държиков (ГЕРБ) отложи началото за след един час за попълване на кворума. При повторното преброяване на съветниците в зала, се оказаха 21 – същите, които подписаха искането за сесията – ДБ, ВМРО, БЗНС, КБ и двама независими. Броят им е обаче недостатъчен за провеждането на заседанието. 

Нямаше ги съветниците от ГЕРБ и „Автентична лява БСП“, както и колегите им от Съюз за Пловдив на Дани Каназирева, и няколко независими съветници.

Днешната сесия имаше една единствената точка в дневния ред и трябваше да реши дали акциите, които Варна притежава в Пловдивския панаир, да бъдат апортирани в компанията „Пълдинтуринвест“, през която бизнесменът се опитва да овладее активите на изложението.

Датата на извънредната сесия не бе посочена случайно от съветниците, поискали провеждането й. Малко по-късно, за 13 часа, е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което трябва да приемат апорта и по този начин да осигури на Гергов скритата приватизация на дружеството „Международен панаир Пловдив“ и терена от 350 дка в центъра на града, който е част от активите му.

Междувременно кметът на града Здравко Димитров и председателят на градската организация на ГЕРБ Иван Тотев дадоха брифинг, на който заявиха, че евентуално повторно решение за увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“ отново ще бъде обжалвано по съдебен ред

До днешното заседание се стигна, след като със свое решение от 12 декември м.г., пловдивският Апелативен съд осуети първия опит на Георги Гергов да придобие пълен контрол над активите на дружеството. По тази причина с помощта на ГЕРБ и лобито си в Общинския съвет на Пловдив той предприе втори опит, като насрочи ново Общо събрание на акционерите в дружеството и на практика рестартира процедурата.

Тази сделка трябваше да позволи на Гергов да увеличи дела си в Пловдивския панаир и така да взема решения за управлението му, без да се съобразява със съдружниците си – държавата и Община Варна. В момента Георги Гергов притежава 50.3% от капитала на панаира. След финализирането на схемата с варненските дялове той ще контролира близо 80% от акциите на панаира.

Вчера стотици пловдивчани за пореден път излязоха  на протестно шествие заради съдбата на Панаира. Част от тях днес отново присъстваха на извънредната сесия на Общинския съвет. Хората се опасяват, че ако Гергов придобие контролния пакет акции, Панаира ще бъде превърнат в строителна площадка.

“Опасенията ни са, че с бездействието си двете най-големи групи общински съветници ще подарят панаира на Георги Гергов”, каза един от протестиращите. 

След като днешната втора извънредна сесия се провали поради липса на кворум, Манол Пейков призова протестиращите пловдивчани да се съберат пред хотел „Санкт Петербург“, собственост на червения олигарх Георги Гергов.

Пейков поведе щурм с 20-ина души към хотел, където се провежда общото събрание на акционерите в „Пълдин Туринвест“ – смесената фирма между безнесмена и община Пловдив, чрез която Гергов държи Пловдивския панаир. Те очакват да се срещнат след събранието с представителя на Община Пловдив във форума Ясен Михайлов и да разберат от първо лице как е гласувал.

След като не получиха информация от рецепционистката на хотела къде се провежда събранието, протестиращите тръгнаха да проверяват залите една по една.

Хората стигнаха до охраната на Гергов. Имаше сериозно напрежение между тях и Манол Пейков. Служителите на охраната се опитаха да го избутат от врата на залата, в която се провежда събранието.

Стигна се и до намесата на полиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *