Игричките на ГЕРБ: „Хартиената коалиция“ ли ще управлява?

След провала на втория проучвателен мандат, президентът Румен Радев даде знак, че може да даде последната възможност за правителство на „Демократична България“, но малко по-късно ГЕРБ минираха тази опция. Така единственият вариант съставяне на кабинет, макар и с нищожни шансове, е мнозинство около т.нар. „хартиена коалиция“ между ГЕРБ, БСП и ДПС.

В понеделник сутринта, когато и втората политическа сила „Продължаваме промяната“ (ПП) върна мандата си неизпълнен, Румен Радев даде сигнал, че обмисля дали да не връчи третия и последен мандат на „Демократична България“.

„Вчера вашите коалиционни партньори и съмишленици от „Демократична България“ заявиха, че единственият начин да се състави правителство е, ако се постигне договореност между ПП и ГЕРБ“, каза президентът в откритата за медиите част от разговора му с ПП.

След срещата ПП повториха, че са готови да разговарят с всички, но съпредседателят на партията Кирил Петков определи шансовете за кабинет като много малки.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък посочи, че формацията му би подходила като ПП и би търсила съгласие около програмни приоритети, но без коалиции и договорки. Той подчерта, че ДБ няма да се ангажира със съставяне на кабинет, ако няма ясен ангажимент за конституционна реформа и за борба с корупцията.

След като дни наред ГЕРБ тръбяха как третият мандат трябва да бъде даден на „Демократична България“ и дори посочи съпредседателя на обединението Христо Иванов за кандидат-премиер, от партията на Бойко Борисов поставиха неизпълнимо изискване в аванс.

По този начин ГЕРБ фактически изключиха автоматично успех на ДБ с последния мандат, защото ПП е единственият политически съюзник на ДБ в настоящия парламент, както и в предходния, когато управляваха заедно в четворна коалиция с мандата на ПП.

Отстранявайки ПП от сметките за бъдещо управленско мнозинство, ГЕРБ прави бъдещия кабинет заложник на друго мнозинство – това на коалиция „хартиена бюлетина“ между ГЕРБ, ДПС и БСП заедно с „Български възход“ или иначе казано – мнозинството, което избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Подобно правителство, най-вероятно под формата на програмно, би могло да бъде сглобено с мандата на „Български възход“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *