Христо Иванов реабилитира Бойко, вади хунтата от изолация

Според социолога Андрей Райчев на Бойко Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ходът му е насочен натам, заяви Райчев пред БНР.

„Интересното е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат „любимата играчка“ – онова, за което той се бори години, говорим за 10 години – правосъдна реформа. Те му казват „Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа“ – мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо“, коментира Андрей Райчев.

„Христо Иванов не може да остане в изолация. Напротив – той е човекът, който дава разрешението, че ти си излязъл от изолация. Затова ГЕРБ толкова се стреми към съюз с него, под някаква форма. Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила“, изказа мнението си Райчев. Той посочи развитието на нещата с изолацията на ГЕРБ.

Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз.

„На Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам“, категоричен е Райчев.

Тук обаче възниква друго обстоятелство – изборите през септември: „На изборите в София е армагедонът на ДБ. Изборите в София са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие – съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии“.

За ДБ ще е изгодно – под техен патронаж правосъдна реформа, но: „Правосъдна реформа – но срещу това трябва да платят „охладняване“ с ПП, което Иванов не е склонен да направи“.

Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не – няма да взема мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.

Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно. От друга страна той ще получи нови атаки от Корнелия Нинова, но какво повече може да получи от нея…, попита Андрей Райчев и коментира:

„За него е психологически въпросът – до каква степен той вярва, че е възможно Иванов да състави нещо. Или по скоро ще го натопи в една история, която е изгодна за Борисов. /…/ Ключът към легитимацията на Борисов не го държи ПП и другите партии, държи го само ДБ, защото ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса. Тук е и крайното нежелание на ПП да му даде това“.

По думите му Христо Иванов натиска ПП да „решат голямото национално уравнение“ с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят „по много тънък лед“, каза Райчев и добави: „Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега“.

Ние като електорат ще платим с още едни избори, на които за съжаление резултатът ще е същият, прогнозира социологът. Това не е хубаво нито за България, нито за политическата класа, защото народът започва да „ръмжи“, каза той.

„Играе се на „Черен Петър“, но не в смисъл кой ще вземе мандата, а кой ще е виновен за провала. Партиите вярват, че е много малко вероятно да се излъчи правителство и те са прави – вероятността е 10-20%. Те по навик играят за пред електората“, каза още Андрей Райчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *