ГЕРБ не посмя да обсъжда разследването на главния прокурор без Гешев

След 6-часово заседание правната комисия в парламента отложи за следващата седмица обсъждането на законопроектите, с които се въвежда механизъм за разследването на главния прокурор. Проектите бяха в дневния ред на комисията за днес. Това, което се случи на заседанието обаче беше да се изслушат възраженията на прокуратурата, както и становищата на Висшия съдебен съвет, адвокатурата, неправителствения сектор и т.н. Когато дойде ред за изказванията на депутатите, председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи заседанието да бъде отложено за следващата сряда. Аргументите на Чолаков за това бяха, че комисията заседава вече прекалено дълго (когато променяха по спешност Изборния кодекс среднощ това не беше аргумент), както и че трябва да се обмислят чутите днес предложения. И не на последно място – главният прокурор Иван Гешев държал да бъде изслушан. Гешев отсъстваше днес, тъй като е в Турция. Затова функцията на говорител на институцията бе поета от заместника му Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие. В залата бяха и част от останалите заместници на Гешев, т.е. думата на прокуратурата се чу ясно.

Ако е решил Бог парламентът да има мандат, ще направим добри изменения в НПК и Закона за съдебната власт“, увери Чолаков. Той подчерта, че няма намерение да бави проектите. „Може да се окаже, че няма алтернативи, но аз имам чувството, че има“, посочи той.

„Не можем да оставяме впечатление, че становищата на народните представители зависят от физическото изказване на главния прокурор“, възрази му Надежда Йорданова (ДБ). В крайна сметка обаче с 16 гласа „за“ и 6 „против“ беше прието предложението на Чолаков за отлагането на заседанието.

По-рано прокуратурата и служебният министър на правосъдието Крум Зарков влязоха в схватка по повод законопроектите. Без изненади, прокуратурата остро възразява срещу проектите и ги обявява за противоконституционни и целящи да овладеят държавното обвинение. Механизмът за разследване на главния прокурор е част от ангажиментите, които България трябва да изпълни, за да получи останалото финансиране по Плана за възстановяване. Освен това заради липсата на такъв механизъм България е под наблюдение от Съвета на Европа от 2009 г., когато бе осъдена от Съда в Страсбург по делото „Колеви срещу България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *