Nexo отхвърли обвиненията на прокуратурата: Извади транзакциите до Махмуд Айеш

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това“.

Това обяви създателят на „Nexo“ Антони Тренчев в интервю в неделя за Нова тв като подчерта, че компанията ще предяви иск за 1 млрд. долара като ще се уточни дали към българската прокуратура или към българската държава.

Тренчев отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

С извлечения от две транзакции криптокомпанията Nexo отхвърли обвиненията на прокуратурата, че си сътрудничи с терористи и нарушава международни санкции.

В нарочно видео, разпространено снощи, те адресират „най-гръмкото обвинение, повторено от Гешев на 21 януари – че благодарение на работа с чуждестранни партньори отдел „Киберсигурност“ на Националната следствена служба разполага с данни от ираелските тайни служби за излезли транзакции от Nexo към лице на име Махмуд Мохамед Айеш, свързан с терористична дейност и групировката „Хамаз“.

Видеото показва факсилмилета от двете транзакции, на които се виждат сумите – съответно 1500 и 400 щатски долара. Трансферите са направени съответно на 6 ноември 2019 г. и 3 февруари 2021 г. от портфейл в Nexo към портфейл в най-голямата криптоборса Binance.

По-нататък Nexo прилагат и решението на Израелското бюро за борба с финансирането на тероризма, според което криптопортфейлите на въпросния Махмуд Айеш са добавени към списъците на санкционирани лица на 30 юни 2021 година – тоест много след последната транзакция.

„Към момента на транзакциите адресът на получателя не е санкциониран или отбелязан като изложен на каквато и да е незаконна или високорискова дейност. Това категорично показва, че „Nexo“ е спазила всички свои задължения по отношение на мерките срещу изпиране на пари и финансиране на тероризма, следователно обвинението на прокуратурата е напълно безпочвен“, заключват от криптокомпанията. И изразяват съмнения, че „случайно или нарочно“ българските органи интерпретират погрешно данните.

В петък стана ясно, че компанията се е споразумяла с американските регулатори да плати глоба в размер на 45 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане на продуктите си на американските клиенти.  Тя получи и забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк за пет години.

Съоснователят на „Nexo“ Антони Тренчев категорично заяви, че платформата на компанията не е използвана за прехвърляне на руски активи (друго от обвиненията на прокуратурата), защото с началото на войната в Украйна са направени нужните ограничения и рестрикции на клиентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *