Съдията по „Nexo“ си направи отвод

Съдията, който трябваше да разгледа жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 млн. лева на двама от обвиняемите по разследването срещу скандала с „Nexo“, си направи отвод, съобщиха от Софийския градски съд.

„Мотивите за отвода са публикации в медийното пространство, съдържащи твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда“, посочват от СГС.

Предстои още днес да бъде определен нов съдия, който да разгледа и да се произнесе по жалбите в закрито съдебно заседание. Те бяха внесени на 20 януари.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу криптоплатформата „Nexo“. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалват мярката в съда, а другите двама се издирват.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса „Nexo“. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България. 

Съоснователят на криптоплатформата – Антони Тренчев бе категоричен, че „Nexo“ ще съди България. “Топ професионалисти на глобално ниво” вече  оценяват щетите, които се оценяват на над 1 млрд. долара. “Ще отстоим своите интереси”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *