ГЕРБ подарява на Кубрат Пулев общински терен в Киноцентъра без търг

Столична община се готви да продаде на боксьора Кубрат Пулев общински терен във вилна зона „Киноцентъра“ в зоната на Драгалевци, като спортистът няма да има никакви конкуренти да придобие имота. По предложение на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков, който е член на ГЕРБ, комисията по градоустройство в софийския парламент прие на Пулев да се продаде парцел с площ 622 кв.м и общинският оценител „Софиинвест“ смята, че струва 122 556 лева, което е 197 лева/кв.м. Предложението бе разгледано на комисията по архитектура на общинския съвет. Пулев е собственик на съседния терен от 524 кв.м.

Предстои сделката да се разгледа и от финансовата комисия в СОС, както и да се гласува на сесия на общинския съвет. Ако продажбата бъде окончателно одобрена, Пулев ще може да приобщи придобитата квадратура към собствен съседен терен от 524 кв. м., придобит през 2017 г.

Срещу предложението на районния кмет се изказа единствено общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“. Той заяви, че пазарната оценка на общинската фирма „Софинвест“ е изключително ниска. „Дори много бърз преглед на сделките в момента с парцели в този район показва, че най-ниската продажна цена е не 200 лв., а 200 евро, и че всъщност терените там вървят по 350 и дори по 400 евро на кв.м“, изчисли Бонев.

Той предложи докладът да се отложи и да се направи нова пазарна оценка на искания имот, но предложението му не бе гласувано. Шефът на градоустройствената комисия арх. Ивайло Петков от ГЕРБ коментира, че цената на сделката ще бъде обект на дискусии във финансовата комисия, където тя вероятно ще бъде вдигната. Районният кмет Теодор Петков пък защити предложението си с аргумент, че теренът е с голяма денивелация от 10 метра и че самостоятелно в него не може да се построи нищо.

Петков каза още, че общинският имот е с такова разположение, че до него може да се стигне само от собствеността на Пулев. Така искането на кмета на „Витоша“ бе утвърдено със само един глас „против“ (на Борис Бонев ) и с три гласа „въздържал се“ (на „Демократична България“).

През 2021 г. въпросната сделка вече бе обсъждана на сесия на СОС, като с гласовете на всички политически групи тогава тя бе отложена, за да се поиска становище от Направление „Архитектура и градоустройство“. Предложената тогава цена на сделката бе почти 116 000 лв. без ДДС, или по 185,6 лв. на кв. м.

Разпродажбата на смешни цени на общинските имоти трябва да бъде прекратена. Очевидно има сериозен и със сигурност корупционен проблем с оценките на уж независимите оценители. Самият факт, че се налага почти всяка оценка да бъде коригирана от общинските съветници е доказателство за това. За 17 години управление, ГЕРБ превърна София в личен банкомат. До края на мандата нямам съмнение, че ще се опитат като за последно да присвояват. От „Спаси София“ ще им се противопоставим на всяка цена!“, пише в заключение Бонев, който наскоро оглави „Спаси София“ вече като партия.

Наскоро Кубрат Пулев обяви политически амбиции и даже представи име на потенциалната си партия – „Велика България“. До ден днешен този проект не е реализиран, но пък междувременно боксьорът записа  и завърши политология в УНСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *