Схемата „Копейкин“: „Възраждане“ като БСП – патерица на ГЕРБ и ДПС

Във всеки шест от десет случая в последното 48-о Народно събрание, групите на „Възраждане“ и БСП са гласували идентично. Партията на Костадин Костадинов е демонстрирала сходни позиции с ГЕРБ в 55% от случаите, а с ДПС в 50 на сто, но сред тях са някои от най-знаковите теми за 48-ото Народно събрание. Това сочат данните на платформата за парламентарна прозрачност „Стража“.

Единодушието с левицата е очаквано, доколкото двете политически сили сближиха много позициите и реториката си по редица теми: двете партии са против военната помощ за Украйна и заедно сезираха Конституционния съд по темата; противопоставят се на въвеждане на еврото в България, на купуването на нови американски изтребители F-16, на преговори със САЩ за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“; виждат „джендър идеология“ в предложения за промени в закона за домашното насилие, пише „Дневник“.

Данните от гласуванията, систематизирани от „Стража“, обаче показват, че партията на Костадин Костадинов по редица ключови теми гласува заедно и с ГЕРБ и ДПС – партиите с най-висок процент на припокриване във вота (77%). Костадинов казва, че „Бойко Борисов е част от миналото“, но 48-ото Народно събрание показа синхрон в атаките от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ към „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ за договореното в Плана за възстановяване и устойчивост за въглищните централи, за даренията от криптобанката „Нексо“.

Неотдавна ГЕРБ поиска от Конституционния съд тълкуване, което да даде аргументи за приемане на законопроекта на „Възраждане“ за изваждане на следствието от прокуратурата. Действията им бяха коментирани от политически наблюдатели като анонс, че в следващия парламент партиите на Бойко Борисов и Костадин Костадинов може да си сътрудничат по въпроса кой може да разследва главния прокурор, след като последното Народно събрание не прие механизмите, предложени от министъра на правосъдието Крум Зарков и „Демократична България“.

Реформите в антикорупционната комисия

Справка в стенограмите на Народното събрание, систематизирани за „Дневник“ от „Стража“, сочи, че още при първото гласуване в пленарна зала групата на „Възраждане“ не подкрепя двата законопроекта за промени в антикорупционната комисия, внесени от министъра на правосъдието Крум Зарков и от „Продължаваме промяната“. От трибуната на парламента депутатът Цвета Рангелова казва, че според „Възраждане“ и двата законопроекта са писани „като поръчка, набързо, на коляно“.

На първо четене законопроектите за промени в антикорупционната комисия бяха приети, но последва забавяне, което обезсмисли усилието. Първо обединението на текстовете в общ законопроект отне две седмици на председателя на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ). След това по предложение на Петър Петров от „Възраждане“ максималният срок за предложения преди второто четене на законопроекта беше удължен от стандартните 14 на 21 дни. Идеята беше одобрена с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“.

Домашното насилие и „джендър идеологията“

В последните си работни дни парламентът отхвърли законопроекти за борбата с домашното насилие. По-демонстративно беше отхвърлянето на текстовете на „Демократична България“, в които БСП и „Възраждане“ видяха опити за въвеждане на „трети пол“ и прокарване на „джендър идеология“.

Забележително е, че при първото гласуване проектът, внесен от Надежда Йорданова, беше приет с разлика от 3 гласа (75 гласа „за“ срещу 59 „против“ и 13 „въздържал се“). При прегласуването две минути по-късно текстовете са вече отхвърлени, при това с разлика само от 2 гласа (77 гласа „за“ срещу 65 „против“ и 14 „въздържал се“).

При „Възраждане“ и БСП няма промени при двете гласувания. Неподкрепящите промените в закона за домашното насилие надделяват заради петима от ГЕРБ и един от „Български възход“.

Дори и да бяха приети на първо четене, до края на 48-ото Народно събрание оставаха три заседания и така или иначе нямаше да има време да бъдат приети. Иначе случаите на домашно насилие често се използват от политиците като повод да декларират ангажимента си за правата и грижата за жертвите.

Малко подкрепа за изборните промени

„Възраждане“ се обяви против връщането на гласуването на хартия във всички секции. Огромната част от промените в Изборния кодекс, най-значимата от които е, че и вотът и от машините, и от бюлетините ще се отчита ръчно, бяха прокарани от мнозинството между ГЕРБ, ДПС и БСП.

Тематичната коалиция обаче получи подкрепата на „Възраждане“ за отхвърлянето на предложенията на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове. Идеята на обединението беше при връщане на смесеното гласуване – с хартиени бюлетини и машини във всички секции – броенето да се прави в преброителни центрове, а не във всяка секция поотделно, като целта е да се намалят възможностите за грешки и манипулации на вота в протоколите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *