Копейкин, който се обяви против еврото, събира дарения за партията си в евро

Ръководителите на партия „Възраждане“ шумно се кълнат във вярност и любов към българския лев и агитират за референдум срещу единната европейска валута, но събират дарения в евро, използвайки американска интернет платформа. Това разкри изданието Euractiv.bg. 

Във видео в YouTube, озаглавено „Не на еврото!“, лидерът на партията Костадин Костадинов призовава гражданите да положат подписа си за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Под същото видео Костадинов приканва почитателите си да подкрепят партията чрез дарение в платформата Patreon. Настроените против еврото представители на „Възраждане“ не само приемат дарения във валутата, а са категоризирали и три нива на членство. „Срещу 5, 10 или 25 евро на месец симпатизантите могат да станат спонсори на „Възраждане“, като се сдобият с членство ниво „сребро“, „злато“ или „платина“. Patreon работи с 12 различни валути, но левът не е сред тях“, разказва статията на Euractiv. 

В закачения коментар Костадинов пише: „Лев или евро? Кое избирате?“. И предлага на всички, които са против единната европейска валута, да подкрепят „Възраждане“ в платформата за дарения Patreon, която е американска.

Изборът на „Възраждане“ е странен – в интернет има и други платформи за набиране на средства, които за разлика от американската дават възможност да се дарява не в западни валути, а в български левове.

Партията, която се самоопределя като патриотична, ползва американска платформа за набиране на евро „за произвеждането на видеоматериали, подпомагащи различни каузи и организации в полза на България“ (това обяснява Костадинов във въпросното видео в YouTube). А основната кауза, на която „Възраждане“ гради и цялата си кампания за предстоящите парламентарни избори, е заклеймяване на еврото и на членството на България в еврозоната.

Къде обаче всъщност отиват даренията? Припомняме, че през юни 2022 г. бившият депутат от партията Елена Гунчева, която напусна „Възраждане“, твърдеше, че имало безконтролно изтичане на средства. „Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взети за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай, е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление, за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна зала, нямаше“, разкри тя.

Още парадокси

През май миналата година стана ясно, че противниците на европейската единна валута държат десетки хиляди евро във влогове. Сред тях бяха и тогавашни депутати от „Възраждане“, заплашващи с организиране на референдум за запазване на лева – Иво Русчев, Цончо Ганев, Стоян Таслаков.

В поведението на активистите на „Възраждане“ има и други „валутни“ парадокси. Миналата година разследване на BIRD разкри, че част от депутатите на тази партия предпочитат да държат спестяванията си и да взимат кредити не в левове, долари или рубли примерно, а именно в евро.

В разгара на пандемията Ковид-19 „Възраждане“ също бяха уличени в шизофренно поведение. Курсът на партията бе яростно отричане на ваксините, а част от депутатите ѝ се оказаха имунизирани срещу коронавируса.

Част от успеха на проруската партия „Възраждане“ е успешно извършваният дигитален маркетинг в социалните мрежи. Според данни от доклад на Facebook за ангажираността през месец юни 2022 г., Костадин Костадинов е с най-голямо присъствие в социалните мрежи у нас. Освен във Facebook и YouTube партията поддържа страници в Instagram, Twitter, TikTok и Spotify. Те включват обща визия и интеграция, за да достигнат до максимален брой хора в различни демографски групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *