Чии финансови интереси стоят зад проекта на Ива Митева и Каримански?

Целта е да се бави влизането в еврозоната, за да се легализират не чекмеджета, а цели стаи с пари.

Коалицията „Заедно”, чиито лидери са бившата председателката на парламента Ива Митева и колегата й от ИТН Любомир Каримански, е била създадена с една единствена цел – да бави колкото може влизането на България в еврозоната. Тази екстравагантна идея аргументирано обясняват отлично запознати източници.

По техни думи става дума за огромни парични потоци, за които трябват поне 4-5 години, за да се легализират. „Не става въпрос за банкноти, натъпкани в чекмеджета или във възглавници, а образно казано за цели стаи с пари – казват източниците ни. – Този сив сектор няма как да извади тези средства и да ги обмени, нужно е време, което да легендира произхода им, те да бъдат постепенно изсветлени и обърнати в евро. А това е огромен проблем за сивия бизнес, затова и упорито се внушава колко много ще обеднеем, ако приемем еврото.”
Според източниците ни това е основната причина за нарояването на партийки със сходна идеология, по-скоро липса на такава, и модел на функциониране като типични еднодневки – като се започне от Възхода на Стефан Янев, мине се през мумифицираното НДСВ и се стигне от „Заедно” на Митева-Каримански. Дори не било толкова важно те да влязат в парламента, колкото да обикалят из медиите и да рисуват подтискащи картини на бедност и мизерия, ако влезем в еврозоната.

Заедно с това тези партийни проекти лансират и идеята за президентска или полупрезидентска република и свързания с това ремонт на конституцията. „Забележете, че и Стефан Янев, и дуетът Митева-Каримански непрекъснато повтарят сакралните фрази „защита на националните интереси” и „България се разпада” – допълват източниците ни.

Макар и излезли „под един шинел” от гардероба на президента Румен Радев, партийките демонстрират уж напрежение помежду си. Тези дни Ива Митева, която не спира да се кълне с комсомолски пламък в очите, че е „честен човек”, сякаш това е въпрос на декларации, обясни, че цели местни организации от партията на Стефан Янев минавали към коалиция „Заедно”. Причината била, че структурата на генерала също била лидерска.

Самата Ива Митева, както обясняват източниците ни, е открита и лансирана в политиката от известната юристка Емилия Друмева. Съпругата на дългогодишния шеф на НДК Христо Друмен, както е известно, от 2017 г. е секретар по правните въпроси на президента Радев, а преди това беше конституционен съдия.

Във финансирането на партията пък ударил рамо Орлин Алексиев, казват източниците ни. Неговата роля била поделена с братята Димитър и Красимир Илиеви. Орлин Алексиев, както е известно, като съсед и приятел на Слави Трифонов, беше и сред активните спонсори и кадровици в „Има такъв народ”, откъдето идват Митева и Любомир Каримански. Като столичен общинар Алексиев беше председател на комисията по бюджет и финанси, оглавяваше и временна комисия за големите обществени поръчки, подвизаваше се в комисията по стопанска политика и общинска собственост. Все сериозни позиции с огромно влияние.

Днес, честната Ива Митева, не спира да говори за почтеност в политиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *