Строителен предприемач от обръча на ГЕРБ е арестуван за изнудване

Строителният предприемач Велико Желев от обръча на ГЕРБ е задържан по дело за принуда за 24 часа, след жалба от негов бивш служител. Късно снощи (6 март) са извършени действия по разследването като претърсвания и изземвания, събрани са доказателства, които в момента се оценяват и наблюдаващият прокурор ще прецени дали да удължи срока на задържане на Желев до 72 часа. Това обясни пред журналисти зам. районният прокурор на София Борислав Георгиев.

Той посочи, че разследването е било образувано първоначално за телесна повреда, но в момента вече се води за изнудване.

„Снощи до полунощ са извършени действия – претърсвания, обиски, иззети са веществени доказателства – компютри и документи. Разследващите дойдоха за доклад при наблюдаващия прокурор, който ще направи преценка на доказателствата“, обясни Георгиев.

Той потвърди, че Велико Желев е задържан за 24 часа, а наблюдаващият прокурор ще прецени какво процесуално качество ще му бъде дадено (обвиняем, свидетел или др. – бел. ред.)

„Касае се за престъпление, извършено от трима душ, като е възложено на МВР да бъдат установени и другите две лица“, посочи прокурор Георгиев. По думите му, пострадалият е разпитан многократно.

„Принудата, упражнена с пострадалия е по повод имуществено задължение и разпореждане с него. Бил е принуден да подпише документи, които са с невярно съдържание. Става въпрос за дружествени отношения, в рамките на дружеството, а пострадалият е бивш служител на Желев“, обясни още прокурор Георгиев. Припомняме, че преди дни ви информирахме за случая: http://paveto.bg/?p=4610

Все още се изяснява и степента на телесната повреда като по първоначални данни тя е лека, но има и медицински документи, които предстои да бъдат анализирани и оценени.

От Софийската районна прокуратура уточниха, че на този етап проверката не включва дейността на „Хидрострой“ и нередности в строителството на пътища. Компанията, заедно с други дружества, включително също собственост на Желев, е в консорциума изградил Северната скоростна тангента на София. От този строеж се заинтересува прокуратурата, след като през миналата седмица проверка на Министерството на регионалното развитие откри редица нарушения, включително намаляване с около 30% на дебелината на асфалта.

Аналогични са и резултатите от проба на магистрала „Хемус“ – в участъка от София до Гара Яна е вложен по-малко асфалт от необходимото.

По-рано пред БТА Менко Менков, адвокат на задържания Велико Желев, каза, че все още не са му повдигани обвинения.

В неделя Демерджиев каза, че МВР е установило „нещо смущаващо“ в хода на проверките по магистралите и даде като пример „недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали“.

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително за магистрала „Хемус“ и на Северната скоростна тангента на София.

Кой е Велико Желев

Велико Желев е бивш шеф на Пътната агенция по време на правителството на НДСВ и ДПС, в момента е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е „Хидрострой“, дълги години и особено по време на правителствата на ГЕРБ, печелила едни от големите проекти, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“, която преименува на ВДХ.

През 2020 година „Хидрострой“ е най-голямата строителна фирма в страната с оборот над 450 млн. лв. През следващата година е на четвърто място по този показател.

Само през последните години „Хидрострой“ и свързаните с нея компании получиха договори за пътна поддръжка и строителство по магистрала „Хемус“ близо 1.4 млрд. лв., по които по последни данни са платени близо 700 млн. лв., включително и по схемата с инхаус възлагането от „Автомагистрали“.

„Хидрострой“ е една от фирмите, получили от държавната компания „Автомагистрали“ поръчки по т.нар. „инхаус процедура“ – процес на директно възлагане без провеждане на конкурс.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. – обект на гордост и хвалби от страна на бившия премиер Бойко Борисов, както и на автомагистрала „Хемус“, където „Хидрострой“ е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. „Шести септември“ в София и други.

„Хидрострой“ е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

Последната голяма поръчка за дружеството е от есента на 2021 година, когато консорциум, с участието на „Хидростой“, спечели поръчката за изграждането на тунела под Шипка на стойност 350 млн. лв.

Извън строителството през последните години Велико Желев купи от Весела Кюлева централата на ДЗИ в София за над 10 млн. евро, съдружник е в хотел „Астория“ в Златни пясъци, а международно разследване откри негови имоти в Дубай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *