След фалита на американските SVB и Signature Bank, банковите акции по света се сриват

Акциите на банките по света се сринаха въпреки уверенията от президента на САЩ Джо Байдън, че американската финансова система е в безопасност, предаде Би Би Си.

Спадът в стойността на ценните книжа идва, въпреки че Байдън обеща да направи каквото е необходимо, за да защити банковия сектор след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Инвеститорите обаче се опасяват, че други финансови институции също могат да пострадат и това доведе до рязък срив в цените на акциите в глобален мащаб.

В понеделник испанската Santander („Сантандер“) и германската Commerzbank („Комерцбанк“) преживяха спад на акциите си в един момент от над 10 процента.

Поредица от по-малки американски банки понесоха още по-сериозни загуби, въпреки че уверяват клиентите си, че имат достатъчно ликвидност. Нестабилността доведе и до спекулации, че американският Федерален резерв ще спре плановете за продължаващо повишаване на лихвените проценти с цел овладяване на инфлацията.

Въпреки че основните фондови индекси на Уолстрийт стабилизираха към края на търговията в понеделник, банковите акции останаха под силен натиск от продажби. Акциите на сравнително малките кредитни институции отбелязаха сериозни сривове, като тези на First Republic Bank паднаха с 61.8%, на Western Alliance Bancorp – с 47%, на PacWest Bancorp – с 21% и на Zions Bancorp – с 25.7%. По-умерен спад имаше при акциите на водещите американски банки, като тези на Bank of America Corp поевтиняха с 5.8%, на Wells Fargo & Co. – с над 7%, а на JPMorgan Chase & Co – с 1.8%.

Silicon Valley Bank беше една от основните банки в технологичния сектор в САЩ и Обединеното кралство. Според източници на Би Би Си фалитът ѝ може да засегне от 30% до 40% от британските стартиращи фирми, в които работят до 50 000 души.

В събота над 250 ръководители на британски технологични компании изпратиха писмо до финансовия министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт с молба да се намеси, за да предотврати загубата на средствата на вложителите в SVB.

В САЩ тази банка е обслужвала почти половината от американските фирми за рисков капитал в областта на технологиите и здравеопазването, листвани на фондовите пазари миналата година.

Както отбелязва Би Би Си, колапсът на Silicon Valley Bank не може да се сравни със събитията от 2008 г., когато се сринаха много от най-големите банки, като Lehman Brothers, например.

Сривът предполага, че реално много банки може да са по-зле, отколкото изглежда на хартия, тъй като губят пари от държавни ценни книжа. Стойността на последните пада поради по-високите лихви. Това вече доведе до намаляване на стойността на банковите акции: случилото се с Silicon Valley Bank тревожи инвеститорите.

Междувременно в неделя държавният регулатор на САЩ затвори друга банка – Signature Bank в Ню Йорк. Към края на миналата година активите ѝ са били над 110 милиарда долара и е държала около 88.6 милиарда долара на вложители, които американските власти сега също възнамеряват да гарантират.

Според агенция Ройтерс почти една четвърт от депозитите на Signature Bank са били в криптовалути, но през декември миналата година банката обяви намерението си да намали обема на такива активи.

След колапса на SVB, вложителите също са започнали да теглят средства от Signature Bank.

Миналата седмица стана известно за затварянето на третата американска банка – Silvergate, специализирана в транзакции с криптовалута. Тя обяви планове за преустановяване на операциите поради срива на борсата за криптовалута FTX в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *