Скандално: Братът и синът на Весела Лечева купиха топ сграда за 12 млн. евро

Бившата централа на Пиреос банк на „Цариградско шосе“ 115 вече има нов собственик – „Ем Ви Еф холдинг“, дружество с крайни собственици Даниел Лечев и Мартин Велев. Лечев е брат на състезателката по стрелба и служебен министър на спорта Весела Лечева, а Велев – неин син. Продавач е „Пиреос недвижими имоти“ с краен собственик гръцката Piraeus Bank.

Емералд“ е необитаема от ноември 2019 г. Тогава Пиреос банк официално се вля в „Юробанк България“ (Пощенска банка) в сделка за 75 млн. евро и необходимостта от самостоятелна сграда за нея отпадна. (Централата на Пощенска банка е на „Околовръстен път“, но сега заради ремонт служителите временно ползват сервизиран офис в Megapark.) От консултанта на продавача – Resolute Asset Management, обясняват че близо от две години разговарят с потенциални купувачи за овакантения актив. През миналата година дори в публичното пространство се появиха обяви, в които минималната търсена цена първо беше 13 млн. евро, а после – 12 млн. евро.

Финална цена сега не се коментира, като източници от пазара предполагат, че вероятно е под търсеното ниво, макар и с малко. В Имотния регистър цена не е обявена, тъй като продажбата се осъществява чрез прехвърляне на търговско дружество – „Емералд инвестмънтс“, в чиито активи е сградата. Документите за промяната на собствеността са входирани в Търговския регистър на 7 март тази година. От тях става ясно, че предварителният договор за покупко-продажбата е сключен още на 22 ноември 2022 г. Далеч преди това на пазара се говореше, че евентуалният купувач е Даниел Лечев. Самият той не отрече в самата сделка да е имало забавяне, но не пожела да коментира причините пред Капитал.

Друг от хотелиерските бизнеси около Лечев и холдинга е ваканционният Роrtо Еlеа Саmріng & Rеѕоrt на Халкидики. Управляваният от MVP Holidays курорт функционира вече над 15 години и е една от първите български инвестиции в сектора в Гърция.

Даниел Лечев има и активи в туризма и хотелиерството. Според бургаски медии той държи местния хотел „България“. Смята се, че семейството на спортния министър контролира и къмпинга „Порто Елеа“ на Халкидики в Гърция, известен като „къмпинга на Весела Лечева“. Към днешна дата към къмпинга има и вилно селище с 10 вили, 20 мoбилни ĸъщи, тpи aпapтaмeнтa и чeтиpи двoйни cтaи в хотел – бивш мeтox, построен през XVIII век. В него в миналото са живели монасите от Зографския манастир, а днес той е преобразуван в уютен хотел.

Припомняме, че Весела Лечева се забърка в редица скандали за краткия си, но за сметка на това, пагубен престой в ММС и всички свързани с него дружества.
За първи път в историята на БСТ, десетки служители на Спортния тотализатор излязоха на протест пред сградата на Тотото, който публикуваха в социалните мрежи. Те изразиха недоволството си от политиката, осъществявана от служебния министър на спорта Весела Лечева.

Всичко това се случва на фона безпрецедентно източване на БСТ. Наглостта на Лечева е безгранична, такова нещо не се е случвало дори по времето, когато Ирена Кръстева колеше и бесеше в тотализатора, споделят възмутено дългогодишни служители на ул. „Хайдушко изворче“ 28 в София. Нещо повече, според информация на Paveto.bg от кухнята, БСТ се източва с фиктивни договори от новия изпълнителен директор Ангел Иванов, а паралелно с това се готви и уволнението на десетки служители само и само да се обслужват казината на Лечева „Sesame“, за да реализират по-висока печалба.

За хората от нейното обкръжение не е тайна защо държавният глава Румен Радев я назначи на министерския пост. Тук обаче възниква горещият въпрос как се случва това, предвид факта, че Весела Лечева е в грандиозен конфликт на интереси.

И ако се питате защо, то веднага ще ви отговорим.

Именно Весела Лечева управлява хазартния бизнес на семейството, наследен от простреляния в главата през 2007 г., съпруг на Лечева – Манол Велев, който почина миналата година след 15 години в кома. Счита се, че покушението срещу Велев е организирано от известен негов конкурент.

Докато тя надзирава тотото и координира държавните политики за справяне с хазартната зависимост, особено сред младите хора, брат й Даниел, наричан още Дидо, върти верига казина, заедно с доведения й син Мартин.

Последният финансов отчет на холдинга е за 2018 г., когато са отчетени 74 млн. лв. приходи и 29 млн. лв. печалба.

Както вече сами се досещате, семейството изцяло покрива две взаимно изключващи се сфери. Докато Дидо и Мартин въртят салони за хазарт, Лечева ще ги „надзирава“. Да, да, ама не!

И защо Весела Лечева да не заеме този толкова удобен за семейния им бизнес министерски пост, предвид факта, че вторият й съпруг Сотир Ушев, който е офицер от резерва и с когото тя от години сияе по снимки от сватби и кръщенета, е рамо до рамо с Десислава Радева и президента Румен Радев.

Наглостта на спортната министърка стигна дотам, че насочр милиони към федерацията по стрелба, на която тя все още е председател с помощта на министерския съвет на Румен Радев. Тези милиони ще бъдат контролирани именно от Весела Лечева в качеството й на служебен министър, т.е. хем си отпуска милиони за собствената федерация, хем ще си ги контролира, което е пълен абсурд!

Гранддамата на спорта, политиката и всичко сиво помежду им е толкова дискредитирана, че ако има един честен и почтен прокурор единственото място, което ще посещава публично е съдебната скамейка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *