След обявената заповед за арест, Путин се появи неочаквано в Крим

Руският президент Владимир Путин пристигна на неочаквано посещение в Севастопол днес, за да отбележи деветата годишнина от анексирането на Крим, съобщи руският сайт „Новини от Крим“, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер, обвинявайки го във военни престъпления.

Путин посети училище по изкуства и детски център, места, които изглежда бяха избрани в отговор на действието на съда в петък.

Вчера, съдът конкретно го обвини, че носи лична отговорност за отвличанията на деца от Украйна по време на пълномащабното нахлуване на Русия в съседната страна, започнало преди почти 13 месеца.

Путин е обвинен, че е отговорен за военни престъпления, извършени в хода на инвазията на Русия в Украйна. Заповедта задължава държавите, до които той пътува, да го арестуват, ако те са страни по статута на МНС.

Днес, в Москва бяха планирани тържества по случай годишнината от анексирането на Крим, но бяха отменени от съображения за сигурност. Във видео обаче се вижда как губернаторът на Севастопол Развожаев показва на президента детски център. 

„Президентът ни умее да изненадва…Всичко беше готово за видеоконференция и доклад на президента по специална връзка. А Владимир Владимирович взе, че дойде. Сам. Зад волана. Защото в такъв исторически ден президентът е винаги със Севастопол и севастополци“, написа в Телеграм канала си Развожаев. РБК отбелязва, че това е първата визита на Путин в Крим от ноември 2021 г., ако не се брои разходката му по взривения Кримски мост през декември 2022 г. 

На 18 март 2014 г. руският президент Путин подписа с кримските колаборанти „Договор за встъпване на република в Крим в Руската федерация“. Международната общност не призна анексията на Крим, бяха наложени санкции срещу организаторите и участниците, припомня Nexta Live.

Преди 9 години Путин наруши Будапещенския меморандум и Договора за дружба, сътрудничество и партньорство, в които Русия признава териториалната цялост на Украйна и границите й от 1991 г. 

Завладяването на полуострова от руски военни без опознавателни знаци с поддръжката на местни колаборанти беляза началото на необявената война между Русия и Украйна, която продължава вече 9 години. 

В анексирането на Крим загинаха кримскотатарският активист Решат Аметов и украинският прапоршчик Сергей Кокурин. Те се смятат за първите жертви на руско-украинската война. 

Сега руската армия използва базите си в Крим, за да превземе градове по южното крайбрежие на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *