Босовете на ВИС и СИК прехвърлиха бизнеса на деца и племенници

Една от последните резиденции на висаджии – хотел „Пауталия” в центъра на Кюстендил, си търси нов собственик. Имотът все още принадлежи на фирма „Пауталия турс”, зад която стои Антон Боянов, братовчедът на покойните братя Васил и Георги Илиеви, но съдия-изпълнител вече събира оферти за продажбата му. Крайният срок е 27 март, но не е ясно дали този пореден търг ще намери мераклия за тази митична висаджийска крепост, пише „Уикенд“.

Интересно е, че освен с някогашните мутри, хотелът се свързва и с Мая Манолова. Преди  години, когато стартира кариерата й в голямата политика, в партера на сградата е настанен предизборният й щаб. Твърди се, че не й е бил искан наем. През огромните витрини обаче активисти на ГЕРБ, по техни признания, си правят груби шеги. Посред нощ с дистанционно успяват не само да включат огромния телевизор в офиса на Манолова, но и да пуснат порноканали.

Това обаче е минало. Към днешна дата хотелът не работи, а сградата, покрита със зебло от всички страни, тъне в разруха, както и империята на някогашните братя Илиеви. Затова пък, тяхната сестра Мариана и братовчед им Антон Боянов имат проспериращ бизнес.

Бившият борец Антон Боянов от много време е известен като вносител на висококачествено италианско кафе, а преди година прибави към своите фирми и тези на служебният вътрешен зам.-министър Моника Димитрова- Бийчър, което недвусмислено говори за позиции във властта.

Припомняме, че въпросната Моника бе част от правителството на Стефан Янев, но тогава изпълняваше ролята на служебен зам.-министър на финансите. Именно тогава стана ясно, че е напуснала частните си фирми и ги е прехвърлила на висаджията Антон Боянов, братовчед на разстреляните братя Васил и Георги Илиеви. Според запознати трампата на компаниите била уредена по масонска линия, понеже Антон и Моника били членове на тайни ложи. На свой ред и братът на някогашния висаджия – Красимир Боянов също не е случаен. Той работи дълги години в Столичната митница, допълват запознати.

Официално Мариана Илиева не получава нищо от разпадналата се висаджийска империя. След смъртта на братята й обаче тя е сред преките им наследници. По най-скромни изчисления двамата мафиотски босове са натрупали от силово застраховане, рекет и наркотрафик поне 300-400 млн. лева.

Както е известно, официална наследница на богатството на последния бос Георги Илиев, се води вдовицата му Мая. На свой ред тя през 2016 г. започва преразпределение на богатството. Твърди се, че по тайни сметки в чужбина на сестрата Мариана и на Ивона, дъщерята на Васил Илиев, са преведени полагащите им се огромни суми.

Преди години Мариана, която винаги е отричала да е получила някакъв дял от висаджийската империя, създава семейство със сина на известен кюстендилски лекар. Запознати казват, че напоследък тя се е ориентирала към модерната зелена енергия. С партньора си Георги Чепишев, който е бивш депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, планирали да изградят две огромни фотоволтаични централи в кюстендилските села Николичевци и Багренци. Соларният парк ще се простре върху тяхна собствена земя. Финансирането на зелената централа едва ли ще е проблем за Мариана Илиева, разкриват нейни познати.

Иначе досега тя има скромен опит в бизнеса. Първото й начинание е малко заведение в Приморско. След няколко лета, ресторантчето е затворено. След подялбата на висаджийското наследство нещата при нея рязко се променят. Съпругът на Мариана влиза в търговията с алкохол.

Следващият проект на семейството обаче е доста по-амбициозен – соларният парк, който е скъпа инвестиция. Той обаче ще може да оправдае богатство, останало от някогашния ВИС, което се изчислява в милиони. Не случайно Мариана Илиева привлича като партньор роденият в Кърджали енергиен експерт Георги Чепишев. Не е случаен и фактът, че проектът за централата е задвижен, точно по времето, когато господинът е в парламента.

Подобно на леля си, Мариана и дъщерята Ивона на родоначалника на ВИС Васил Илиев предпочита да си живее живота тихо и спокойно, основно в Кюстендил и София.

Преди години Ивона създавала на семейството сериозни грижи. Баща й я праща да учи туризъм в Швейцария, но явно й е трудно и след разстрела му се връща в България. След това нищо не се чува за нея. Според запознати сега тя е вложила доста пари в кравеферма край кюстендилско село, а бурната й младост е в миналото.

В кравефермата тя не е сама, а й помага приятелско семейство с опит в земеделието. Ивона има и обща фирма с леля си Марияна и нейния съпруг Емил, регистрирана в Кюстендил. Двете наследници на фамилията Илиеви не само, че се разбират отлично, но и заедно отглеждат и децата си, които са почти връстници.

На другия край на България, в Силистра, живее Здравко, братът на Младен Михалев-Маджо, големия конкурент на братя Илиеви и в спорта, и в бизнеса. Михалев-старши работи дълги години като охранител в офиса на „Интернешънъл Асет Банк”, която е собственост на брат му. Здравко, или Зарко, както го наричат приятелите му, е с осем години по-голям от Маджо. Той обаче никога не е имал амбициите и бизнес замаха на основателя на СИК.

В Силистра го описват като добър човек, почтен, искрен и весел – винаги душата на компанията. Казват, че нямал никакви мераци да се издига в йерархията на банката. На свой ред пък самият Маджо никога не се опитвал да приватизира или да печели обществени поръчки в родната си Силистра. За него това са дребни пари, той винаги се е целил нависоко.

Здравко може и да е охранител, но дъщеря му Миряна явно е амбициозно момиче. Тя завършва УНСС и веднага след това започва работа в „Интернешънъл Асет Банк”. Сдобива се и с огромен апартамент в елитен столичен квартал. Според запознати жилището е подарък от Маджо, който през годините се грижи за издръжката и образованието на племенницата си.

А за близките им отношения е показателен фактът, че преди години Михалев лично води Миряна в ресторанта в Силистра, където тя празнува абитуриентския си бал. Разбира се, съпровожда ги цяла чета бодигардове. Като подарък за щастливото събитие тийнейджърката получава солидно дарение в банкова сметка и екскурзия из Европа, спомнят си местни хора.

След натрупания стаж в банката, на Миряна са поверени и по-отговорни задачи във фамилния бизнес. Тя е насочена към туризма.

От края на 2021 г. Михалева се води и собственик на две фирми, друг е въпросът дали е реален техен притежател или е подставено лице на чичо си. Двете дружества са част от империята на Маджо, дори едната – „Максиком трейдинг” през годините е акционер в „Интернешънъл Асет Банк”.

Чрез нея Миряна Михалева е съсобственик във „Ламс холдинг груп”, чийто основатели и акционери са други видни кадри на СИК.  Основната дейност на тази компания е даването под наем на чадъри и шезлонги на плажа в Златни пясъци.  Фирмата като концесионер владее плажа на Златни пясъци още от 2010 г., а държавата на два пъти подписва договори, които бетонират това положение.

От края на 2021 г. Миряна Михалева е собственик и на друга знакова фирма – „Виенско колело Лазур”, с която през 2015 г. Маджо изкупува тузарския хотел „Хелена Ризорт” на Слънчев бряг от вдовицата на покойния оръжеен търговец Младен Мутафчийски. Тази компания има богата дейност – тя е сред концесионерите на част от плажа в Слънчев бряг, а също има и акции в проспериращи заводи в цялата страна.

Миряна доскоро е и представител на чичо си Маджо в директорския борд на скандалната „София сити къмпани”, която успя да прилапа огромна част от столичния „Южен парк”. Сделката е направена, след като скандалната общинска компания „Софийски имоти” апортира 54 декара скъпа земя в общо начинание.

Подобно на племенницата, и дъщерята на Маджо ударно влиза в семейния бизнес. Йоанна Михалева е в надзора на застрахователното дружество „Асет Иншуранс”. Компанията, която е основана през 2014 г., се води формално на Димитър Радев, сочен за дясна ръка на Михалев. Радев върти и петролния бизнес на сикаджията, като фирми с негово участие са абонирани за договорите на Държавния резерв за доставка на горива.

Йоанна е завършила с отличие елитния университет London School of Economics. След обстойна проверка на биографията й на 4 януари 2022 г. Комисията за финансов надзор дава зелена светлина за назначението й в застрахователното дружество. За нея обаче това не е първият ангажимент в семейния бизнес. Преди години тя е в надзора на хотел „Хелена Ризорт” в  Слънчев бряг, като пълномощник на баща си.

Самата Йоанна Михалева предпочитала да живее в България. След завършване на образованието си в Лондон, тя се пробвала като дизайнер  в известна модна фирма на Острова. Кариерата й обаче продължила само няколко месеца и се завърнала у нас.

Тук бързо регистрира фирма за производство на козметика и етерични масла, а сред съдружниците й е Румяна, дъщерята на покойният генерал от ДС Любен Гоцев. Известно е, че Гоцев винаги е бил в близки отношения с Маджо, като високо е оценявал неговия нюх за бизнес.

При това мнозина са убедени, че генералът е превърнал никому неизвестен борец  в силов бос, еволюирал до добре облечен бизнесмен. Освен производител на козметика, Румяна Гоцева в момента е член на надзорния съвет на „Интернешънъл Асет Банк”, прочута като банката на Маджо.

Съдружничка на Йоанна Михалева е и дъщерята на един от доскорошните шефове на БСП Евгений Узунов. В Столетницата Узунов е известен от години и като Банкера на Маджо. Прякорът му беше лепнат от Татяна Дончева при това по времето, когато Узунов е бил на върха в БСП. Тогава избухва скандал и то навръх тържеството за рождения му ден, на който освен президента Първанов присъства и Маджо. Враговете му в БСП веднага отбелязват, че той е един от създателите и шеф на Първа източна международна банка, чийто наследник става точно „Интеренешънъл Асет Банк”.

Ключова роля в семейния бизнес на Маджо има и доведената му дъщеря Мелина. След като завършва образованието си в Лондон, тя е назначена за управител на няколко от фирмите на пастрока си. Като подарък за дипломирането си получава и скъпо имение в София.

Чаровната Мелина е дъщеря на дългогодишната приятелка на Маджо Милкана Паунова. Макар и без брак, двамата бяха заедно много години след случайно запознанство в Швейцария, но наскоро са се разделили и босът се върнал при първата си съпруга Елена.

Милкана Паунова е бивша съпруга на внука на Добри Джуров. Като израз на голямата си любов към Милкана, Маджо дори е осиновил Мелина, която приема фамилията Михалева. Младата жена се занимава и с изкуство, изявява се като куратор в столична галерия.

Добре вървят семейните дела и на някогашните съратници на Маджо – Красимир и Николай Маринови – братя Маргини. Самите те обаче, натрупали горчив опит от делата, които се водеха срещу тях и им причиниха запори на фирмите, предпочитат да ползват подставени лица в бизнеса си. Изключение е обаче  съпругата на Красимир Маринов – Мария. Преди няколко години регистрираната от нея компания „Бул Ауто Брокер” взема лиценз за застрахователен брокер и отваря офиси в няколко български града. Все пак, дейността е доста дребна, но пък с нея Мария може да декларира легален доход.

Сред подставените лица на Красимир и Николай Маринови са и брат им Димитър Маринов-Макарона и неговият син Мартин. Димитър Маринов е завършил учителския институт в Смолян и стои общо взето встрани от мутренската младост на братята.

Племенникът на Маргини – Мартин, влиза във фамилния бизнес през 2019г. С току-що регистрираната си фирма „С.Б. Роял Хотелс” с капитал от едва 10 000 лева той купи петзвездния „Виктория Палас” в Слънчев бряг от арестувания и подсъдим аферист Ветко Арабаджиев. Сделката е за над 50 млн. лева. Ясно е, че фирмата на младия мъж, която до тогава не е развивала дейност, няма как да осигури тези пари. Взема обаче заем от друга фирма.

След тази сделка Мартин разширява бизнеса си и с покупката на още два хотела в Слънчака – „Златна перла” и „Синя перла”. Тяхната собственост се свързва с хора от някогашната СИК, като те са добре скрити зад мрежа от офшорки. Явно на дъното на тези икономически паяжини са чичовците на Мартин, смеят се запознати, които допълват, че схемите са измислени от икономисти от Стопанската академия в Свищов.

Таткото на Мартин също е инвеститор в Слънчев Бряг. Чрез фирмата си „Симс” той изкупва от държавата няколко терена в курорта и върху тях вдига хотели. Димитър Маринов се е отчел с хотел и в Пампорово, но заради неуредици в документи сградата е съборена от ДНСК.

Димитър, средният от братя Маргини, известен и с прякора си Макарона, върти и успешен хазартен бизнес из цялата страна. Покрай него обаче беше осветен като агент на ДС. Според документите, публикувани от Комисията по досиетата, Димитър Маринов се е подвизавал като агент Теодоси във Военното контраразузнаване. Вербуването на Макарона става през 1987 г., когато той е в казармата.

На свой бизнес разчита и сестрата на Маргини – Мариана. От години тя живее в Пловдив, но според запознати има участие и в компании на братята си, които имат верига от магазини в Испания, Великобритания, Франция и Италия. Магазините са за дрехи, като семейството се изхитрило да продава  покрай истинските модели и техни изключително успешни ментета от турски фабрики, с които имали близки отношения.

Дори се говори, че Маргини имат и собствена фабрика в Турция, в която оригиналите се копират едно към едно. Освен в мода, фамилия Маргини  били посъветвани още преди години от своите икономисти, да инвестират и в енергийния сектор, в изграждането на паркове за зелена енергия. Разбира се, отново с подставени лица, на които е трудно да се хване краят.

Далеч от такъв размах стои Иван, братът на първия разстрелян подземен бос – бореца Стефан Мирославов-Крушата, който приживе се вихри из района на Ловеч. Днес Иван е служител в бизнес империята на друг известен борец – Гриша Ганчев.

Мирославов ръководи спортния клуб по борба в града. Освен това Ганчев му е поверил ръководството на две от своите фирми, като едната от тях е Централната автогара в София. Иван Мирославов е неин директор от години. Другата компания под негово ръководство е „Литекс пропърти”. Тя пък се прочу по време на Тройната коалиция със скандални заменки на плажа в Шабла. Братът на Крушата има и своя фирма, която се занимава с международен транспорт, но в съвсем скромни размери. 

Любопитно е, че нито един от наследниците на някогашните предводители на силови компании, не се е насочил към политиката. Вероятно защото е по-лесно да се работи  с лобисти, които удобно коват закони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *