Внимание родители: Нова опасна мода! Деца се дрогират с никотинови торбички

За нова опасна мода сред подрастващите алармират униформените от МВР – Велико Търново. Деца се надишват с никотинови торбички. Това е легален никотинов продукт, който, въпреки че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, децата намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си, алармират от полицията.

Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“, заяви пред Нова, че става дума за пъстра палитра от наркотични вещества и психотропни субстанции.

„Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин. Това е вид интоксикация и рисковете за здравето са много“, посочи той.

По думите му новите наркотични субстанции са повече от 3000 вида. „Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди.

Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния.

Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества“, коментира Бакалов.

„Децата в днешно време са изложени на хиляди рискове. Рисковете, на които бяха изложени децата преди 10 години нямат нищо общо с тези, които са сега. Здравето на децата ни е задължение на всеки един, не само на родителите“, подчерта той и разкри, че в последните две седмици са разбити четири престъпни групи, създали сайтове за продажба на наркотични вещества.

„Афганистан вече приоритизира производството на метамфетамини. У нас потреблението на хероин ще стигне до нула заради появилите се нови наркотични вещества“, обясни Бакалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *