ЕК ни отпусна пари за засилване на контрола по българо-турската граница

Европейската комисия стартира днес пилотен проект с България за превенция на незаконните пристигания, засилване на граничното управление и управлението на миграцията, съобщиха от МВР.

Проектът обхваща укрепването на външните граници със засилени мерки за наблюдение, които следва да бъдат приложени на българо-турската граница.

Комисията и България финализират оценка на нуждите и Комисията ще предостави финансова подкрепа на България за укрепване на граничното управление на външната й граница с Турция.

Проектът стъпва на прилаганото европейско и национално законодателство и ще се изпълнява със силната оперативна и техническа подкрепа на Комисията и ключовите агенции на ЕС в областта на вътрешните работи (ЕАУ, Европол и Фронтекс).

„Днес мога да обявя, че стартираме, съвместно с България, втори пилотен проект за подобряване на управлението на миграцията.Той ще бъде свързан с бързи процедури по убежище, по-ефективни връщания и засилена гранична охрана. Това е друга оперативна мярка, която ще бъде представена преди Европейския съвет“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *