Хиляди затворници, воювали в състава на ЧВК „Вагнер“ в Украйна, ще бъдат помилвани

Хиляди руски затворници, воювали в състава на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, може да бъдат помилвани и освободени в близките седмици, съобщава британското министерство на отбраната във всекидневната си разузнавателна сводка.

Набирането на затворници в наемническата армия на Евгений Пригожин достигна своя връх през есента на 2022 г. Тогава на осъдените беше предложено смекчаване на наказанието след шест месеца служба. Макар че приблизително половината от наетите в затворите бойци в ЧВК вероятно вече са мъртви или ранени, данните от британското разузнаване сочат, че групата възнамерява да изпълни обещанието си да освободи оцелелите.

Документите, издадени на освободените членове от „Вагнер“, показват, че те са подписани след указ на руския президент Владимир Путин.

През февруари основателят ѝ Евгений Пригожин обяви, че неговата частна военна компания вече не набира нови наемници в руските затвори. След това ЧВК започнаха да набират бойци в спортни клубове. Организирани са и наборни пунктове на територията на училищата.

В началото на март стана известно, че след като влезе в конфликт с Министерството на отбраната и отряза възможността да набира затворници, Пригожин започна да рекламира службата си в ЧВК в невропсихиатричните диспансери.

Увеличаването на престъпниците със скорошен и често травматичен боен опит вероятно ще бъде основен проблем за руското общество на фона на войната в Украйна, заключава британското военно разузнаване.

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наемаше за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК „Вагнер“ след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *