България екстрадира в САЩ адвокатката на „криптокралицата“ Ружа Игнатова

Българката Ирина Дилкинска е била екстрадирана в САЩ преди два дни, за да бъде съдена за измама и пране на пари, като един от основните съучастници и шеф на правния отдел на „криптокралицата“ Ружа Игнатова в пирамидата OneCoin.

За екстрадицията на Дилкинска, която е изпълнявала функциите на правен експерт в мрежата на Игнатова, съобщи правосъдното министерство на САЩ. Официалните обвинения, повдигнати на българката, са за участие в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Екстрадираната Ирина Дилкинска е ръководила правния отдел на OneCoin в София и е обвинена от американските власти, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество на Игнатова.

САЩ твърдят още, че е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с криптовалутата OneCoin Марк Скот да изпере 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, съобщава Вашингтон.

Прането на парите е ставало през 2016 г. чрез серия от фалшиви инвестиционни фондове на Каймановите острови, управлявани от адвоката. Дилкинска е използвала своя фирма за консултантски услуги, като декларирала 200 млн. евро приходи, за да прикрие прехвърлянето на милиони долари като инвестиции във фондовете на Марк Скот.

Пирамидата OneCoin започна дейността си през 2014 г. и предлагаше измамна криптовалута, в която жертвите инвестираха над 4 млрд. долара. Схемата работеше като членовете получаваха комисионни за набиране на други, които да купуват пакети с криптовалутата. Според данните на властите в САЩ само между 2014 г. и 2016 г. OneCoin е генерирала над 4 млрд. евро приходи от продажби и е спечелила над 2,7 млрд. евро.

Ружа Игнатова изчезва безследно през октомври 2017 г. ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, определено от американските власти като „необичайно“. Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. От тогава тя не се е появявала нито публично, нито във виртуалното пространство. Българската „криптокралица“ е сред десетте най-издирвани лица в САЩ, като ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, която ще доведе до ареста ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *