Кабинетът ГЕРБ все по-близо: Радев и Гълъб продължават ударно да сменят посланици

В мъртвата тишина от спечелилите изборите партии, се чува само трескаво шумолене на документи с назначения на нови посланици. Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство продължават ударно да сменят посланици със завидна бързина и след парламентарните избори, без да оповестява решенията публично.

Оказа се, че президентът Радев и назначеното от него служебно правителство на Гълъб, продължават ударно да сменят посланици и в първите дни след парламентарните избори. Това правителство е първото от много години насам, което погазва основни норми за публичност в работата на държавната администрация. Съобщение за заседание на правителството няма, нито пък има съобщение за предложенията.

След като два дни преди вота в неделя, кабинетът на Гълъб Донев предложил на Радев да смени посланиците ни в НАТО, Ватикана, Норвегия, Словения и Молдова, в системата за правна информация на Министерския съвет са публикувани още девет решения, с които на Радев му е предложено да освободи и назначи куп посланици. Това обаче е станало на тъмно, без да бъде оповестено публично, което опорочава въпросните назначения, дори и да става дума за най-опитните дипломати от кариерата.

По закон, посланиците се назначават с указ на президента по предложение на правителството. Процедурата изисква съгласуване между правителството и президентството и много често тя се блокира заради различните интереси. Сега Радев не „рискува“ да изчака възможно ли е формирането на редовен кабинет и пренарежда българското представителство зад граница със служебния си кабинет. 

Новата серия посланици 

Новата порция смени са за Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел.

Новият посланик на България в Германия ще бъде Григор Порожанов, който заменя на поста Елена Шекерлетова.

В Ирландия Ваня Чавдарова Андреева – Малакова ще смени Гергана Караджова. 

В Израел постът ще заеме Славена Красимирова Гергова, а в България ще се върне бившият шеф на кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова. Славена Гергова в момента оглавява Генерална дирекция „Европейски въпроси“ във Външно, била е посланик в Тунис.

Метин Казак пък ще бъде изпратен в Йордания на мястото на Димитър Михайлов. Казак е кадър на ДПС, евродепутат от движението и вече бил посланик в Катар. 

В Ливан посланик ще бъде Ясен Томов, който сменя Боян Белев.

Николай Янков пък заминава за Индия на мястото на Елена Димитрова. 

Павлин Тодоров ще е новият посланик във Виетнам, като от Ханой се прибира Маринела Петкова.

Светлана Сашова Стойчева – Етрополски е предложена за посланик в Швеция, където ще замени Иван Павлов. 

Последната засега рокада е в Хърватия – освобождава се Генка Георгиева, а се назначава Ива Крулева.

Вече стана ясно, че служебният външен министър Николай Милков е предложен за посланик в НАТО, а зам.-външният министър Костадин Коджабашев за посланик във Ватикана.  

Повечето нови посланици са хора от кариерата. 

Радев и посланиците 

През последните години на няколко пъти имаше силно напрежение по оста президент – правителство за назначаването на посланиците.

В рамките на сложни преговори, например, през 2018 година за Москва бе изпратен секретарят по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин.

По всичко изглежда, че държавният глава вече се е притеснил от утрешния редовен кабинет, който според достоверни източници вече е на финалната права и затова е накарал служебния си кабинет да пренарежда по никое време българското дипломатическо представителство зад граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *