ГЕРБ и БСП бутат панаира в лапите на Георги Гергов

Георги Гергов е на стъпка от сдобиването със 79% от акциите на Пловдивския панаир. Окръженият съд в Пловдив отказа да обяви за незаконен апорта на варненските акции от панаира в управляваното от Гергов дружество „Пълдин туринвест“ (чрез което той контролира 50% от акциите на изложбения център) благодарение на общинарите на ГЕРБ и БСП.

Решението не е окончателно, а обжалването му е в ръцете на кмета Здравко Димитров, пише „Капитал“.

Това е второто дело, което беше заведено от общината срещу решението за увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“. То е следствие от втория опит на Гергов за апорт, без да изчака решението на съда за първия такъв.

Докато обаче първото съдебно решение беше в полза на общината заради процедурни грешки в начина на провеждане на общото събрание, на което е увеличен капиталът, второто решение разглежда процеса по същество и не открива особени пречки пред Гергов.

Абсурдните решения на общината

Основният мотив на съда почива върху решението, което Общинският съвет в Пловдив прие през декември с гласовете на ГЕРБ и Автентична лява БСП. С това решение на представителя на общината в „Пълдин туринвест“ се възложи едновременно да подкрепи и да се противопостави на този апорт.

След като първия опит на Гергов да апортира акциите бе осуетен от жалба на пловдивския кмет Здравко Димитров, олигархът и бивш партиен кадър на БСП свика ново общо събрание на „Пълдин туринвест“ и направи втори опит за увеличаване на капитала, като го насрочи за 9 януари 2023 г.

Това постави съветниците пред задължението да вземат ново решение непосредствено преди Коледа. За разлика от първия път обаче, когато те се противопоставиха на апорта с категорично мнозинство, втория път съветниците не успяха да прегласуват предишния си отказ, а напротив.

С гласовете на ГЕРБ и Автентична лява БСП община Пловдив се обяви в подкрепа на апорта.

Решението обаче бе изменено само в едната му част, казвайки, че представителят на общината трябва да гласува на общото събрание на 9 януари в подкрепа на апорта, но то остана неизменено в другата си част, в която се казва, че общината упражнява правото си на блокираща квота по Закона за общинската собственост и Закона на приватизацията и следприватизационния контрол и възлага на кмета да го оспори, ако бъде одобрен апортът.

Това постави ГЕРБ в шизофренна ситуация. В свои изказвания – предходни и последващи, самите те се противопоставяха на този апорт, включително градският лидер Иван Тотев и самият Бойко Борисов, което остави гласуването им „за“ апорта необоснвано. Два опита – на 3 и на 9 януари, бяха направени да се поправи това противоречие, но поради липса на кворум (заради неприсъствието на ГЕРБ и БСП) до ново решение не се стигна.

Съдът: Пловдив е съгласен с апорта

Съдът обаче явно не смята като Държиков и ГЕРБ. Разгледани са протоколите от проведената сесия на общинския съвет, за да се изясни каква е действителната воля на общината като акционер в дружеството „Пълдин туринвест“, доколкото решенията е само по себе си противоречащо.

Съдът е сметнал, че независимо че се твърди, че е различна действителната воля на общината, няма аргументи в тази насока, като се отбелязва, че общинският съвет е имал възможност да промени това двусмислие до провеждането на общото събрание, но не го е направил.

Община Пловдив е осъдена да плати разноски в размер на 3600 лева (с ДДС) за заплатено адвокатско възнаграждение.

Следващата възможна стъпка е обжалване пред Апелативен съд-Пловдив, като ключова роля тук отново ще изиграе кметът, зарязал ГЕРБ – Здравко Димитров, който трябва да реши дали да обжалва, или не. След това делото може да стигне и до Върховен касационен съд, ако съгласно решението на Апелативен съд-Пловдив и жалбата срещу него се приеме, че има доводи за касационно разглеждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *