Това ли са честните избори на Гълъб? 22% от протоколите са сгрешени

След като „Хартиената коалиция“ направи безумни промени на Изборния кодекс в 48-ото НС, сега става ясно, че има близо 15 хил. грешки (14 714) в протоколите с резултатите от секциите, които Централната избирателна комисия (ЦИК) е открила. Това сочи анализ на несъответствията, който е публикуван на сайта на администрацията. Грешките са допуснати в 2757 протокола. Или с други думи, тъй като секциите в страната и чужбина са общо над 12 хил., се очертава, че 22% от протоколите (един от всеки пет) са сгрешени при първите етапи от отчитането на вота.

Целта на анализа на съответствията е тъкмо да установи тези грешки и да ги коригира. Тоест би следвало несъответствията да са премахнати: „Когато изборната документация бъде предадена на ЦИК, всички данни от протоколите се въвеждат отново от екип на „Информационно обслужване“ – вече такъв, който работи в ЦИК, без връзка с предното въвеждане. Всички протоколи, при които има разминаване между начина, по който първият и вторият оператор са въвели информацията, се преглеждат от двама членове на ЦИК, независимо един от друг, за да определят кой е верният. Имайте предвид още нещо – протоколите, които са сканирани и излизат на страницата на ЦИК още в изборната нощ, са сканирани преди първото и второто въвеждане. Т.е. някои грешки в тези протоколи, които после стават обект на медийни интерпретации, ЦИК отдавна е отстранила“, обясни процеса на коригиране на грешките Цветозар Томов от ЦИК в интервю за „Дневник“ през февруари.

Това е равносметката на честните хартиени избори. Като грешки, защото като цифри нещата едва ли ще се изяснят. Например как и защо невалидните бюлетини скочиха пет пъти в сравнение с изборите през октомври. Или защо инициаторът за връщането на хартиената бюлетина – БСП и лично Нинова са губещи, въпреки уверенията им, че ще качат резултатите си по този начин.

Качиха ги, но не те, а ГЕРБ, ДПС и ИТН, или може би това е била целта?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *