Гешев скъса оставката си, поиска тази на Сарафов и атакува Борисов

Главният прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си, обяви, че ще завърши мандата си и фронтално атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а накрая заяви, че ще поиска оставката на заместника си Борислав Сарафов, ако той не си я подаде сам. Обвинител номер 1 се определи за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността и се закани да измете „политическия боклук“

Гешев се появи на пресконференцията с оставката си, след което я накъса на парчета и каза:

„Не ме е страх, историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които са правилни и в интерес на хората и правя каквото трябва, пък да става каквото ще“ .

От думите му стана ясно, че е отказал оферта за посланик от името на Бойко Борисов и е разочарован от ДПС. Спомена, че прокурор му е споделил, че трябва да прекрати делото “Барселонагейт“.

Гешев наруши мълчанието, което запази в бурната за него седмица, която той прекара в САЩ. В разхвърляно изявление пред медиите, след което не позволи въпроси, той разказа, че след връщането си от САЩ е бил призован да си подаде оставката, като е било споменавано и семейството му. Но не назова от кого.

„Бях поканен в 10 часа да си подам оставката. Беше спомената моето семейство и че ако не го направя, ще натисне копчето „Enter“ с видеоклипове и е по-добре да проява благоразумие, защото животът продължава“, каза Гешев. Било му обяснено още, че е сам на скалата, а там духа вятър.

Имаше и нападки срещу Бойко Борисов – в контекста как за първи път в неговия мандат прокуратурата е започнала да преследва зловредното руско влияние, Гешев припомни, че Борисов е подарявал куче на Путин. Говори и че преди месеци от името на Борисов му е било предложено да стане посланик в Израел или Турция, а евентуално да има и политическа кариера, „може би в неговата партия“. „Не го взех на сериозно. Но явно тогава е почнала организацията за това“, каза Гешев. По думите му, имало нареждане от Сарафов до миналия петък да бъде прекратено делото „Барселонагейт“, което е свързано с Борисов. Гешев обаче не посочи кой му е казал това и даде да се разбере, че информацията му е много опосредствана – някой, казал на друг, той на трети и т.н. По думите на главния прокурор, който сам през януари се заричаше това разследване да приключи „до месец – месец и нещо“, делото ще се точи поне до края на годината.

„Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където се опитваше да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси. А сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенство на закона и правовата държава и елементарен морал“, посочи главният прокурор.

Той разказа как е протекла седмицата му след взрива, определен от него като „целенасочен опит да бъда убит“.

„Мой приятел от провинцията ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми, той му отговорил, че не знае, и го посъветвал да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета, новина“, разказа Гешев и добави, че семейството му било в приятелска държава, подпомогнато от приятелска прокуратура.

Главният прокурор на няколко пъти каза за заплахи срещу него, като намеси и семейството си, но не посочи конкретни имена.

По-късно лидерът на ГЕРБ му отговори, като каза, че не се плаши от нов арест.

Борисов отрече да е предлагал на Гешев посланическо място и политическа кариера.

„Не съм се обаждал на нито един прокурор или съдия, никакви листчета не съм изпращал“, каза пред журналисти в парламента Борисов. „Не съм в позиция да предлагам посланически постове“, добави той.

Гешев разочарован

„Звъннах на политик от ГЕРБ, когото познавам и смятах че ми е приятел. Политик – жена. И тя каза: разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път. Стана ми ясно, че това са го знаели тесен кръг от хора. Лицето Бойко Борисов и може би 1-2-ма или 5 други. Тук ме изненадва позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция“, коментира Гешев.

Изявлението на Гешев бе в присъствието на четирима от заместниците му. Липсваше само петият заместник – Борислав Сарафов.

„Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах“, каза Иван Гешев.

Той поиска заместникът му Борислав Сарафов да подаде оставка. „В случай че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет“, каза Гешев.

На финала на своя брифинг, главният прокурор се сети, че през последните няколко дни е говорил със свой приятел прокурор, с който са учили заедно. Той му казал следното: Трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Понеже делото е на специален надзор, аз уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП, допълни Гешев.

Бог с нами и да живее майка България!, бяха последните думи на обвинител номер 1.

Решението на ВСС

След като членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за освобождаването на Гешев започва да тече седемдневна процедура за неговото отстраняване. За него обаче са нужни 17 гласа „за“ във ВСС.

По закон ВСС се състои от 25 членове, но към момента те са 22 заради подадени оставки и непопълнени квоти. ВСС работи с изтекъл мандат от 3 октомври 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *