Предстоят напрегнати две седмици в Турция

Една безсънна нощ прекараха турските граждани в очакване на резултатите от парламентарните и президентските избори, които се проведоха вчера и преминаха под сянката на надпреварата за президентския пост. Трима кандидати се състезаваха за поста – настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган, който е кандидат на Републиканския алианс, кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и Синан Оган, кандидат на алианса АТА. Окончателните резултати все още не са официално обявени, което се случва за пръв път от много години насам.

За настоящия президент Реджеп Ердоган са гласували 49,34 на сто от избирателите, съобщи държавната турска телевизия ТРТ. Това показват данни от обработени 99,9 на сто от бюлетините след състоялите се в неделя президентски избори в Турция.

За основния съперник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, са гласували 44,99 на сто от избирателите. Разликата между двамата е малко под 4,5 на сто. Третият кандидат на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23 процента подкрепа от гласоподавателите.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи 50 процента плюс един глас. На 28 май се очертава да се проведе втори тур на президентските избори, който ще премине в противоборство между Ердоган и Кълъчдароглу.

Изборите поднесоха няколко изненади – първата е изключително високата избирателна активност, доближаваща 90 процента, което според наблюдателите е рекорд. Избиратели коментираха, че за пръв път стават свидетели на подобно масово стичане към секциите за гласуване, каквото имаше вчера в Истанбул, където хората дълго чакаха на опашки. Подобни картини имаше и в цялата страна. На предсрочния вот през 2018 г., когато спечели ПСР, избирателната активност бе от 86 на сто.

Втората изненада бе преднината на Ердоган, тъй като мнозинството от социолозите даваха солиден превес за неговия съперник Кълъчдароглу.

Резултатите през цялата нощ непрекъснато се променяха. Според телевизия Сьозджю е имало разминаване между резултатите на Анадолската агенция и независимата агенция Анка в полза на Републиканския алианс около Ердоган. Неслучайно двамата основни претенденти за президентския пост Ердоган и Кълъчдароглу призоваха избирателите си да не се отделят от урните, за да не се допусне фалшифициране на вота. Призивът им подсказва, че не намират подобна възможност за изключена и че отдават значимост на всеки глас. Както и че победата не е гарантирана за нито единия до последно.

Турските телевизии излъчиха кадри, на които се виждат служители от секциите, които стискат торбите с бюлетини и чакат на опашка посред нощ, за да предадат протоколите с мокър печат.

Обявяването на предварителните резултати продължи през цялата нощ, нещо невиждано досега. Около 2 часа след полунощ бе съобщено за 3 млн. непреброени бюлетини, основно в областите, компактно населени с избиратели на опозиционния Национален алианс.

Според неприключилите резултати от преброяването Ердоган се е представил по-добре от Кълъчдароглу, въпреки че предизборните проучвания даваха преднина за опозиционният кандидат.

В речта, която произнесе около 2 часа днес пред стотици хиляди свои симпатизанти в Анкара, скандиращи екзалтирано в негова подкрепа, 69-годишният Ердоган изглеждаше енергичен, в настроение, решителен, самоуверен – добре познатият Ердоган, който досега не е изгубил нито един вот.

“Бих искал да благодаря на своите 56 милиона граждани, които участваха в празника на демокрацията, независимо чия страна избират. Получихме разлика от около 2 милиона 600 хиляди гласа. Вярвам, че този брой ще нарасне много повече, след като излязат окончателните резултати. Моля всички мои братя и сестри, които ни обичат, да продължат да бъдат бдителни. Надявам се резултатите от изборите да донесат късмет на страната и народа и на втория тур”, каза Ердоган, с което фактически даде старт на кампанията си за балотажа.

Третият кандидат за президент – Синан Оган, получи 5,23 процента от гласовете, а подкрепата му за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение. Оган заяви, че ще подкрепят една или друга сила едва след като анализират резултатите, които ще бъдат обявени официално.

“Следващите две седмици се очертава да бъдат много критични”, заяви той, подсказвайки, че предстои голям „пазарлък“. При Оган преобладават националистическите гласове от дясното и лявото пространство.

С най-голям интерес се очакваше вотът в поразените от земетресението области, където резултатите показват значителна преднина за Ердоган въпреки негативите, натрупани след двата разрушителни труса през февруари.

Опозиционни медии като телевизиите Фокс ТВ и Созджю твърдят, че е имало манипулации при огласяването на резултатите, като първоначално държавната Анадолска агенция е давала значително завишен резултат за Ердоган, а по-късно Кълъчдароглу е наваксал разликата, а подкрепата за Ердоган е спаднала от около 60 на под 50 на сто.

До последно надпреварата между двамата бе много оспорвана, отбелязват турски медии и анализатори.

Предстоят още две напрегнати седмици в Турция до критичния вот на 28 май. Мнозинството анализатори очакват в надпреварата за втория тур да преобладава темата за икономическите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *