„Нова демокрация“, която спечели изборите в Гърция, ще провокира предсрочен вот

С избирателна активност над 60 процента, дясноцентристката „Нова демокрация“, на досегашния премиер Кириакос Мицотакис, взима близо 41 процента от вота на гърците. С над 20 повече от основния си опонент – СИРИЗА, която губи доста от избирателите си.

Много от гласоподавателите на СИРИЗА сега са дали вота си за социалдемократическата ПАСОК, която също се смята за един от големите победители и взима почти 12 процента, което е повече от резултата ѝ на изборите през 2019 година, отбелязва БНР.

Резултатът на „Нова демокрация“ обаче, не ѝ дава възможност за съставянето на еднопартийно правителство, тъй като няма да има мнозинство от 151 депутати, а само 145, поради което, досегашният премиер Кириакос Мицотакис съобщи, че Гърция отива на предсрочни избори.

„Потвърдихте на дело, че „Нова демокрация“ е най-голямата дясноцентристка партия в Европа“, каза Мицотакис. Той увери привържениците си, че тежестта на отговорността, която днес пада на плещите му, ще го накара да работи още по-усилено за постигането на предизборните обещания на „Нова демокрация“.

„Ще премина през всички процедури, които предвижда конституцията ни, още от понеделник, запазвайки твърдата си позиция, че математиката на пропорционалната система води до партийни пазарлъци. И в края на краищата те водят до безизходица. Без съмнение политическото земетресение от изборите в неделя, ни призовава всички да забързаме процедурите, така че да постигнем окончателно съставянето на правителство в Гърция“, каза Мицотакис.

Предстоящите предсрочни избори, които ще се проведат на 25 юни или на 2 юли, ще бъдат по правилата, които отмениха за изминалите вече избори СИРИЗА. Така с поправките на „Нова демокрация“, за предстоящия предсрочен вот се връща старата избирателна система – пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия.

Това ще осигури на „Нова демокрация“ бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *