ЕС глоби Мета с 1.2 млрд. евро заради трансфер на лични данни към САЩ

Европейският съюз глоби технологичната корпорация „Мета“ (Meta), собственик на „Фейсбук“ (Facebook), с рекордните 1.2 милиарда евро заради нарушения при опазването на личните данни на потребителите.

Нарушението включват изнасяне на лични данни от ЕС към САЩ. То е установено от ирландската Комисия за защита на данни (ИКЗД), която има думата по казуса, тъй като европейското подразделение на „Мета“ е със седалище в Ирландия.

Съдът на ЕС тълкува европейското право, така че да гарантира, че то се прилага по един и същ начин във всички държави-членки.

Това не е първият път, в който ирландският регулатор глобява „Мета“. Компанията има срок от 5 месеца, за да спре нарушенията и 6 месеца да спре „незаконната обработка, включително съхранение, в САЩ“ на прехвърлени лични данни от страни членки на ЕС.

Според съобщението от ирландския регулаторен орган нарушението на европейското законодателство тече от 2020 г. и е факт и към момента.

Продължаващите трансфери на данни от социалната мрежа към САЩ не са адресирали „рисковете за основните права и свободи“ на хората, чиито данни са прехвърлени към САЩ, гласи решението на ирландската Комисия за защита на данните.

От „Мета“ заявиха, че ще обжалват решението, включително и „несправедливата и ненужна глоба, която ще създаде опасен прецедент за безброй други компании“.

Собственикът на Фейсбук също така очаква европейски регулации за безопасния трансфер на лични данни на европейски граждани към САЩ. Според компанията това трябва да се случи преди изтичането на срока, в който предаването на данни трябва да бъде прекратено.

От компанията обявиха още, че без възможността за прехвърляне на данни през държавните граници, интернет ще бъде ограничен регионално и национално.

ИКЗД разследва предаването на лични данни от страна на Мета Ирландия от Европейския съюз към САЩ от 2020 г. насам.

Органът установи, че „Мета“, чието европейско седалище е в Дъблин, не е успяла да „преодолее рисковете за основните права и свободи, както и данните на потребителите „, което беше установено в предишно решение на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Към момента на технологичния гигант са наложени санкции за общо 2.5 млрд. евро заради нарушения на европейските правила за личните данни. Ирландският регулатор обяви, че първоначално не е предложил глоба за това нарушение, но други четири европейски регулатора, които също имат думата по казуса, са поискали да има и финансово наказание.

Ирландският регулатор е глобявал „Мета“ повече от която и да е друга технологична компания. В същото време срещу гиганта се водят още 10 други разследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *