Напрежението расте: Гешев пусна запис, в който преговаря с „емисар“ на „Банкята“ като „оперативен работник“

Главният прокурор Иван Гешев не е имал намерение да подава оставка, но е оставил с такова впечатление своите заместниците, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и политици, за да спечели време.

Това разкри самият той днес (понеделник) по време на изявление в Съдебната палата, в рамките на което беше възпроизведен 35-минутен аудиозапис от негов разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, в двора на дома на главния прокурор.

В записа се споменават имената на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Румен Радев, представляващия ВСС Боян Магдалинчев, на политическа партия „Продължаваме промяната“ и на други политици и магистрати. Стоев участва в разговора като посредник между Гешев и „нашия приятел“, който поема гаранции за сигурността на главния прокурор и семейството му, ако подаде оставка.

Именно този запис е част от сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, който той подаде миналата седмица. По него Софийската градска прокуратура вече води проверка, по която Гешев даде обяснения в понеделник сутринта.

Стоев пък е един от шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които на 12 май внесоха в съвета предложение за отстраняването на главния прокурор. Това се случи веднага след като номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел се обяви за оставката на Гешев, а от ДПС я подкрепиха.

Гешев признава, че е казал на заместниците си и на други хора в прокуратурата, че ще подаде оставка миналия понеделник. Точно обратното – тогава той я скъса публично и се обяви за мишена на „политическата мафия“, като призова „политическият боклук“ да бъде „изметен“ от парламента.  

Преди да го направи обаче Борислав Сарафов бил „щастлив и усмихнат“, по думите на обвинител номер 1.

„Получих едно заплашително писмо, че ако не си подам оставката до 10 ч. в понеделник, някой ще натисне копчето Enter. Объркали са човека, объркали са и политическия тайминг, защото ако искаха да превземат прокуратурата, вероятно трябваше да изчакат. Първо да направят правителство, после да направят това, което правят“, каза Гешев. „Заявих пред члена на ВСС Йордан Стоев, че искам „достоен exit (изход)“, каза Гешев и показа чат комуникация в WhatsApp със Стоев.

„Не съм искал да си подам оставката, заплашван от някакви може би боклуци“, добави той. Гешев каза, че е говорел за този изход и пред други свои колеги. „Седнахме на двора в дома ми с Йордан Стоев и имахме дълъг разговор. Той беше срамен за него“, каза той. След което пусна записа.

От записа става ясно, че главният прокурор иска гаранции за „достоен exit“, както и че няма да бъде „треснат“, след като напусне. Стоев е в ролята на посредник, но без да се споменава конкретно на кого предава исканията на Гешев.

„Аз ще излезна и ще ме треснат някъде пак“, твърди Гешев. „Това влиза в гаранциите. Кажи му. Защото израелецът каза, че това е дълга организация с много хора. Това, ако беше те ударило във вратата, това е насочен взрив. На 15 метра са прерязали дърво. Каза ми – бил си на 1 секунда. И му кажи, кълна се, някой се опита да ме убие. Аз вярвам, че не са те“. „Аз ще ти пусна съобщение – гаранциите са потвърдени“, казва му Стоев. „Пусни ми съобщение всичко е окей“, отвръща Гешев.

В един момент главният прокурор пита Стоев: „А основният двигател е? Бойко?“ На което събеседникът му отговаря: „Да, Банкята.“

Чува се също признание на члена на ВСС, че е бил избран за „емисар“, че „ГЕРБ командва ВСС“, както и че „Бойко“ е разпоредил на шестимата членове на Прокурорската колегия да поискат отстраняването на Гешев.

Преди възпроизвеждането на записа, главният прокурор показа извадка от свой чат с „лицето Бойко Методиев Борисов“, на когото Гешев е изпратил съобщение „окей“, придружено с вдигнат палец, а лидерът на ГЕРБ му е отговорил с усмивка. Главният прокурор уточни единствено, че разговорът със Стоев е приключил преди размяната на съобщения с Борисов.

„Господ ме наказва с глупави врагове“, обобщи ситуацията Гешев.

Той декларира, че ще разкаже подробности пред съдебния съвет в четвъртък, когато е насрочено изслушването му заедно с това на Сарафов, останалите му заместници и Стоев. Гешев каза още, че ще поиска замесените в „заговора“ членове на ВСС да си направят отвод, както и заседанието да бъде закрито.

„Моята глава е целта да има правителство на ПП“, твърди още Гешев в записа. „След четвъртък го разбрахте? След Габриел? А кой го написа това? Аз съм наясно. Магдалинчев знаеше ли? Сега са го натиснали“. „Когато искаш да плашиш, да инсценираш, няма да сложиш сачми. Това е да убиваш“, казва Стоев, прехвърляйки темата към атентата срещу Гешев. „Как ще изберем нов?“, пита Гешев. „Ще стартират процедурата за избор“, отвръща му Стоев. „Нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата може да отиде до шест месеца. И аз не знам, но мисля, че накрая ще направят правителство. Тя да си напусне поста и да дойде тук за нещо несигурно…“. „Основният обвиняем за „Барселонагейт“ е“, казва Стоев. „Бойко“, довършва Гешев. Гешев казва, че ще си подаде оставката и ще излезе в отпуск. „Ще наблегнеш на личния мотив и казваш, че съжаляваш, че искаш прокуратурата да може да се запази. Това всъщност и в молбата като пуснеш в оставката, можеш да напишеш да бъда преназначен във ВАП“, съветва го членът на ВСС.

Обвинител номер 1 отново декларира, че ще довърши 7-годишния си мандат със заканата: „Аз не бягам, аз се бия“ и цитира Георги Бенковски: „В сърцето на тирана отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее“.  „Бог да пази България“, завърши главният прокурор и подобно на изявлението си преди седмица, отново не даде възможност за журналистически въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *