Медици от „Майчин дом“ на протест

Медици от акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом” излизат на протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им е свързано с текучеството на кадри и условията на труд в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Протестът се организира от синдикат „Защита”, а една от причините е отстраняването на изпълняващата длъжността началник на клиниката – д-р Елена Георгиева.

Медиците се оплакват от отношението на ръководството към работещите в клиниката, а по думите им заплахите за уволнение са непрекъснати. Затова медиците ще поискат от здравния министър да отстрани директора на „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.

Заради напрежението, което чувстват, отново по думите им, се влошава качеството на работата на служителите, а оттам и вероятността да се допускат грешки, които биха могли да застрашат здравето и живота на пациентите. 

Работещите там казаха, че недоволстват и срещу старшата акушерка на анестезиологичния блок.

„Нямаше и три месеца стаж, не различаваше милиграм и милилитър какво значи, беше назначена за главна акушерка на цялата болница. Нямаше мотив за това”, каза една от протестиращите.

Други са недоволни от новия началник на клиниката по анестезиология, който нямал опит с акушерството. „Идва от Военна болница, няма опит в акушерството”, обясни протестиращ.

По думите Милена Атанасова – зам.-председател на Синдикат „Защита“ и председател на синдикалната секция в „Майчин дом“, несправедливо се разпределят допълнителни възнаграждения, има принуждаване на хора да подписват промяна на длъжностите, които изпълняват, понижават се и има гонене по други клиники. 

„Върхът на нахалството е – предварително се уведомява НАП за промяна на длъжност на дадено лице, без предварително да е съгласувано и да е уведомено лицето, както изисква Кодексът на труда“, каза още тя.

Атанасова посочи, че данните са и в доклада на звено „Вътрешен одит“ на МЗ от август 2022 г. По думите ѝ обаче няма никаква реакция по този доклад:

„Министърът на здравеопазването Меджидиев продължава да го прикрива. Никаква реакция“, добави тя.

Има готовност за масови оставки, ако не се разрешат проблемите. Тя отбеляза, че от синдиката са помолили работещите в клиниката да не подават колективни оставки.

По-рано д-р Елена Георгиева, която доскоро изпълняваше длъжността началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение каза за БТА, че пред екипа ѝ е бил представен лекар – д-р Емил Кържин, анестезиолог във Военномедицинска академия, който ще бъде новият началник на клиниката. По думите ѝ той няма никакъв опит с родилки, което би застрашило работата на клиниката. Този лекар не се е явявал на конкурс, каза още д-р Георгиева и посочи, че досега е имало два конкурса, в които единственият участник е била тя, но е получила отказ за допускане с обяснението, че не е хабилитирано лице. Д-р Георгиева допълни, че работещите в клиниката са изпратили сигнал до Министерството на здравеопазването за административни нарушения, извършвани две години. 

Ръководството пък обвинява за напрежението бившия началник на клиниката д-р Елена Георгиева. От болницата заявяват, че нейната претенция да бъде началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение е неоснователна и законово недопустима, защото тя не покрива задължителното изискване за заемането на такъв пост – да е хабилитирано лице.

В момента тече конкурс за заемане на длъжността, а докато бъде избран, има временно изпълняващ длъжността. Към д-р Елена Георгиева пък са били отправени четири покани да продължи работа, но тя е отказала.

Д-р Георгиева отхвърли обвиненията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *