Кьовеши подхваща кабинета „Петков“ заради над 93 млн. лв. платени за “мъртви души”

Над 93 млн. лв. платени за “мъртви души” по хотелите през 2022 г., а 91 на сто от парите, отпуснати в нарушение, са одобрени до 2 август.

24 лица за контакт получили 84 млн. лв.

Над 93 милиона лева са платени за настаняване на украински бежанци, без да е потвърдено колко от тях са нощували и са се хранили в хотелите по Черноморието. Това пише в сигнала, внесен в понеделник в прокуратурата от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Според източници в МВР разследването ще бъде поето от нашите делегирани прокурори, тъй като над две трети от платените повече от 194 млн. лв. през миналата година са пари на Европейския съюз. Така делегираните прокурори на Лаура Кьовеши трябва да разследват има ли “мъртви души” сред сънародниците на Н. В. Гогол, потърсили закрила заради войната в Украйна и да установят кой е прибрал милиони от помощите за бежанците.

Лица с временна закрила, настанени в места за настаняване – 04.2022-02.2023

В сигнала си служебният МВР шеф описва, че парите са отпускани по Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради военните действия в Украйна. Плащанията са с пари от бюджета на Министерството на туризма, отпускани с решения на Министерския съвет на обекти, вписани в Регистъра на места за подслон или в Националния туристически регистър. С 15 списъка са одобрени плащания от 194 089 000 лева без ДДС, като от кабинета “Петков” от края на февруари до началото на август са платени 150 846 940 лева. От 2 август до 31 декември 2022 г. двете служебни правителства на Гълъб Донев одобряват общо 43 242 060 лв.

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т. нар. „мъртви души“, предположи служебният вътрешен министър.

Установено е, че в 5 от 15-те списъка за одобрени плащания няма данни за верифицираните лица и сумата, изплатена в нарушение на програмата 93 410 400 лева, сочи Демерджиев в сигнала си до прокуратурата. Той уточнява, че от тези пари с решения на кабинета “Петков” са одобрени 84 558 300 лева, а от служебните правителства на Донев – 8 582 100 лева, или 91% от сумите, отпуснати в нарушение са на редовното правителство, в което за изпълнението на програмата е отговарял вицепремиерът Калина Константинова.

Проверките на МВР са открили още несъответствия между отпуснатите по програмата суми и броят на легла, които фигурират в Националния туристически регистър. Тези несъответствия са при 145 юридически лица, които са получили суми, надвишаващи броя на леглата при 100% запълване на хотелите, като е изчислено, че са били надплатени 14 294 314 лева, като 11 954 615 лв. от кабинета “Петков” и 2 326 079 лв. от служебните правителства.

В сигнала на Демерджиев не е пропуснат фактът, че с решение на МС от 20 май 2022 г. помощите по програмата за украинските бежанци са намалени от 40 на 15 лева на ден. И, о чудо – от получаваните пари се отказват цели вериги от хотели, които до този момент са получавали едни от най-големите суми, а подпомаганите украински бежанци, които през май 2022 г. са били 58 000, през юни се оказват повече от два пъти по-малко – около 25 000 души. Отбелязано е също, че по програмата за подпомагане 42 различни юридически лица са посочили 24 едни същи лица за контакт, тоест – между тях е имало свързаност. На тези 42 фирми са изплатени 83 709 000 лв. без ДДС или 43,1% от общо изплатената сума. При тях са отбелязани и концентрация на различни видове нарушения.

Програмата изисква вписването в Регистъра на настанените и напусналите лица да е не по-късно от 24 часа от тяхното настаняване или напускане. Установени са над 15 351 случая на закъснения от този 24-часов срок, като 13 026 от тях са до 1 август 2022 г. Открити са също настанявания на 35 030 души преди датата на регистрацията им в Автоматизираната информационна система “Бежанци” на МВР и издаването на всеки от тях на “регистрационна карта на чужденец”, което също е нарушение на програмата. Направен е анализ на данните за регистрация в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) като са открити “значителен брой лица с регистрация в повече от едно място за настаняване в един и същи период”. А чрез проверка в базата данни на “Гранична полиция” са засечени даже настанявания и регистрация на хора, които се намирали извън работа, сочи още Демерджиев.

Всъщност една част от откритите нарушения по време на кабинета “Петков” станаха известни след проверки на МВР още през ноември миналата година. Тогава Демерджиев обяви, че от проверени 14000 украинци по хотели в страната 3200 липсват.

По данни на единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, в България са останали близо 48 хил. украински граждани при над 150 хил. регистрирани за временна закрила. Настанените в бази и хотели по данни на Министерството на туризма са 8274 души – значително по-малък брой в сравнение с първите месеци на войната в Украйна през 2022 г. Броят на хотелиерите, които продължават да участват в програмата, също спада и вече са под 100, по данни на ресорното министерство. Официални данни за сравнение с броя на хотелите и настанените в тях украински бежанци преди година и сега не могат да бъдат открити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *